Passeriformes > Corvidae > Specia Nucifraga caryocatactes
Expand pic

Alunar

Nucifraga caryocatactes

Deschide galerie
Foto: Szabo József Iosif
Taxonomie

RegnulAnimalia

ClasaAves

OrdinulPasseriformes

FamiliaCorvidae

Specia Nucifraga caryocatactes

00:42

Descriere

Este o specie de talie medie din familia Corvidelor. Nu prezintă dimorfism sexual. Penajul este maroniu întunecat, stropit cu pete mici albe; creștetul și o mare parte din aripă sunt maro-închis. Regiunea cloacală și marginea cozii sunt albe. Ciocul este lung și puternic. Aripile sunt late și rotunjite, iar coada este scurtă. Lungimea corpului este de 32 - 35 de cm și are o greutate medie de 124 -220 de grame.

Etimologia denumirii știintifice

Denumirea genului provine din cuvintele latine nux, nucis- nucă și frango, -angere- a sparge. Numele de specie provine din cuvintele grecești karyon- nucă și kataktos- care poate fi dat jos. Atât denumirea genului cât și a speciei fac referire la comportamentul de hrănire al păsării.

Localizare și comportament

Distribuție
Specia este prezentă în toată zona Palearctică, începând din zona temperată spre nord. În Europa centrală este răspândită în zonele montane iar în partea estică a continentului are o distribuție largă. Lipsește în vestul și sudul continentului. În România specia are o distribuție montană, cuibărind în zona pădurilor de molid și jnepeniș.
Fenologie
Specia cuibărește în România, fiind sedentară.
Habitate
Alunarul este prezent în pădurile de conifere de la altitudine mare. Cuibărește în zone montane, bogate în alune și semințe, unde își face provizii pentru iarnă.
Hrană
Este o specie omnivoră. În perioada de reproducere hrana este formată în special din nevertebrate: râme, păianjeni, lăcuste, bondari, viespi; în mod excepțional consumă rozătoare și păsări mici. Iarna se hrănește din proviziile de nuci și semințe pe care le-a depozitat în sol la sfârșitul verii și toamna.
Alte informații
Alunarii își fac provizii pentru iarnă, ascunzând alune, nuci și semințe în sol, la baza copacilor, sub mușchi sau în crăpăturile din scoarța copacilor. Pasările memorează locația astfel încât iarna găsesc hrana chiar și sub un strat gros de zăpadă. La fel ca și alte specii de corvide, alunarul contribuie la răspândirea semințelor diverselor specii de arbori.

Populație

Populația globală este estimată la 4 925 000-14 670 000 de indivizi. Populația europeană este estimată la 370 000-1 100 000 de perechi. Tendința populațională la nivel european este considerată stabilă. Populația din România este estimată la 46 672- 126 276 de perechi, tendința populațională fiind deocamdată necunoscută.

Reproducere

Perioada de reproducere începe devreme, începând cu luna martie. Femela depune 2-5 ouă, pe care le clocesc ambii părinți pentru o perioadă de aproximativ 16- 18 zile. Puii sunt hrăniți de către adulți pentru circa 23 de zile. După ce aceștia părăsesc cuibul, mai stau alături de adulți încă trei luni, perioadă în care învață comportamentul de hrănire al adulților. Cuibărește solitar. Cuibul este construit de ambii adulți din ramuri și alte materiale vegetale și este amplasat în conifere dense, aproape de trunchiul arborelui la aproximativ 6 metri înălțime.

Harti jpeg: Harta de distribuție a zonelor de cuibărire bazată pe Raportarea pe Art. 12 (2020)

Galerie poze și ilustrații