Passeriformes > Corvidae > Specia Pica pica
Expand pic

Coţofană

Pica pica

Deschide galerie
Foto: Marius Iana
Taxonomie

RegnulAnimalia

ClasaAves

OrdinulPasseriformes

FamiliaCorvidae

Specia Pica pica

00:45

Descriere

Este o specie de talie medie-mare din familia corvidelor, ce nu prezintă dimorfism sexual. Penajul de pe abdomen și baza aripilor (scapulare) este de culoare albă, penele exterioare ale aripilor (remigele primare) sunt de culoare alb-negru, restul penajului fiind negru cu reflexii albăstrui-verzui. Coada este lungă, iar ciocul este de lungime medie, puternic. Lungimea corpului este de 46 - 50 cm, iar greutatea este de 185 - 247 grame in cazul masculului și 161 - 240 grame in cazul femelei.

Etimologia denumirii știintifice

Atât denumirea genului cât și a speciei provin din denumirea în latină a coțofenei - pica.

Localizare și comportament

Distribuție
Specia are o distribuție largă la nivelul Palearcticului, fiind prezentă în toată Europa, iar în Asia este prezentă în jumătatea sudică a Rusiei (inclusiv Peninsula Kamceatka), până în nordul Peninsulei Arabice (în sud-vest) și până în nordul Vietnamului (în sud-est). Este sedentară în toată zona de distribuție. În România, specia este prezentă pe tot teritoriul țării, cu excepția zonelor montane cu altitudini mari.
Fenologie
Specia cuibărește în România, fiind sedentară.
Habitate
Specia preferă peisajele agricole, zonele cu habitate mixte unde sunt prezenți arbori izolați, tufe sau pâlcuri de arbori, evitând habitatele complet deschise unde nu există arbori sau arbuști dar și habitatele forestiere compacte. Este o specie sinantropă, fiind prezentă în majoritatea zonelor urbane, în parcuri, cimitire, livezi etc.
Hrană
Este o specie omnivoră, oportunistă. Hrana de origine animală cuprinde nevertebrate (de obicei insecte de dimensiuni mai mari), micromamifere, reptile, păsări pui și ouă de păsări, precum și leșuri. Deseori patrulează marginea șoselelor, mai ales dimineața, pentru a se hrăni cu leșurile animalelor ucise de impactul cu autoturismele care circulă în timpul nopții. Hrană de origine vegetală constă în semințe, fructe etc.
Alte informații
Indivizii acestei specii sunt capabili de reproducere la vârsta de 15 - 17 luni. Cuibul coțofenelor poate fi parazitat de cuc.

Populație

Populația europeană a speciei este estimată la 7 500 000 - 19 000 000 de perechi, iar tendința populațională la nivel european este stabilă. Populația din România este estimată la 500 000 - 1 200 000 de indivizi, tendința populațională la nivel național fiind deocamdată necunoscută.

Reproducere

Perioada de depunerea a ouălor începe în luna aprilie, construcția cuibului desfășurându-se mai devreme. Ponta este formată din 2 - 8 ouă, care sunt incubate de către femelă pentru 21 - 22 de zile, aceasta fiind hrănită la cuib de către mascul. Puii sunt hrăniți la cuib de ambii părinți și părăsesc cuibul după 24 - 30 de zile, fiind dependenți de adulți pentru câteva săptămâni după părăsirea cuibului. Cuibul este amplasat de obicei în arbori sau în tufe înalte și este construit sub forma unei grămezi de crenguțe, cu acoperiș, căptușit în interior cu păr, pene și fire de iarbă.

Harti jpeg: Harta de distribuție a zonelor de cuibărire bazată pe Raportarea pe Art. 12 (2020)

Galerie poze și ilustrații