Passeriformes > Alaudidae > Specia Galerida cristata
Expand pic

Ciocârlan

Galerida cristata

Deschide galerie
Foto: Lucian Macaveiu
Taxonomie

RegnulAnimalia

ClasaAves

OrdinulPasseriformes

FamiliaAlaudidae

Specia Galerida cristata

01:25

Descriere

Traieste in habitate deschise, inclusiv in cele realizate de oameni, precum cai ferate sau aeroporturi. Partile superioare sunt cenusii cu pete negre, iar pieptul este albicios. Forma corpului este solida, cu gat scurt si gros, coada lata. Creasta lunga si tepoasa, caracteristica, in crestet. Lungimea corpului de 17-19 cm, anvergura de 32-36 cm, masa corporala medie de 46 g. Iarna se hraneste cu plante, iar vara si cu nevertebrate, in special cu gandaci. Longevitatea medie in libertate este de sase ani.

Localizare și comportament

Specie rezidenta in aproape toata Europa, mai putin regiunile din nordul extrem. Nu migreaza. Specie diurna, se hraneste pe sol sau sapa la suprafata, si uneori inhata insecte din zbor. Daca hrana este putina, atunci pasarile se strang in stoluri pentru a se hrani. Sunt teritoriale in sezonul de imperechere. Ating maturitatea sexuala la varsta de un an. Masculul atrage femela dupa ce alearga cu gatul intins, cantand si batand din aripi. Femela construieste un cuib de iarba intr-o denivelare din pamant.

Populație

Populatia care cuibareste in Europa este foarte mare, cuprinsa intre 3,6 si 7,6 milioane de perechi. Specia a suferit un declin in perioada 1970-1990, dar mai multe populatii din sudul Europei au sporit.

Reproducere

In perioada martie-iulie sunt depuse intre trei si sase oua, de 23 de mm lungime, oua clocite de femela timp de 11-13 zile. Puii parasesc cuibul la 9-12 zile dupa eclozare. Puii continua sa fie hraniti de parinti pentru inca doua-trei saptamani de la momentul in care au invatat as zboare. Pot avea si doua sau trei ponte pe an.

Amenințări și măsuri de conservare

Declinul speciei a fost atribuit pierderii si degradarii zonelor in care traiesc. Pentru a evita astfel de declinuri este nevoie de masuri de management ale zonelor deschise.

Harti jpeg: Harta de distribuție a zonelor de cuibărire bazată pe Raportarea pe Art. 12 (2020)

Galerie poze și ilustrații