Columbiformes > Columbidae > Specia Columba palumbus
Expand pic

Porumbel gulerat

Columba palumbus

Deschide galerie
Foto: Doru Spac
Taxonomie

RegnulAnimalia

ClasaAves

OrdinulColumbiformes

FamiliaColumbidae

Specia Columba palumbus

01:00

Descriere

Este o speciei de pasăre de talie medie, mai mare decât porumbelul domestic și porumbelul de scorbură. Nu prezintă dimorfism sexual. Penajul general este cenușiu-movaliu cu aripile negre și vârful penelor din coadă (rectrice) negre. În zbor prezintă două dungi albe pe aripi și două pete albe pe lateralele gâtului, ușor de observat datorită contrastului cu restul penajului. Penajul de pe ceafă este irizat, având reflexii verzui-movalii. Penajul de pe piept și abdomen este roz-movaliu, ciocul este roșiatic la bază și galben spre vârf, iar irisul este de culoare galben deschis. Lungimea corpului este de 38 - 45 cm, anvergura de 68 - 77 cm, iar greutatea este de 284 - 690 g.

Etimologia denumirii știintifice

Numele genului provine din denumirea în latină a porumbelului - columba. Numele speciei provine din cuvântul latin palumbus - porumbel sălbatic.

Localizare și comportament

Distribuție
Specia cuibărește în Europa, nordul Africii și în vestul și sud-vestul Asiei. Populațiile din sudul și vestul zonei de distribuție sunt rezidente. În România, cuibărește pe aproape tot teritoriul țării.
Fenologie
Specia cuibărește în România, fiind parțial migratoare. Pot fi observați indivizi și în sezonul rece, mai ales în sudul țării.
Habitate
Este o specie ecotonală care ocupă de obicei marginea habitatelor forestiere mature (foioase, amestec dar și conifere) de la interfața cu habitatele deschise (teren arabil sau pășuni), dar și pădurile mai deschise sau aliniamente de arbori. Mai ales în vestul Europei, porumbelul gulerat a devenit sinantrop, ocupând habitate cum sunt parcurile, grădinile, cimitirele etc.
Hrană
Se hrănește în general pe sol, dar și în coronamentul arborilor. Hrana este în general de natură vegetală: semințe, fructe, flori, lăstari, frunze verzi, cereale de pe terenurile cultivate, ghinde, jir, dar și hrană de origine animală (râme, păianjeni, melci și o varietate mare de insecte).
Alte informații
În vestul și centrul Europei, porumbelul gulerat a colonizat masiv (pentru cuibărire) în ultima perioadă zonele rezidențiale (în special parcuri din orașe). Această mișcare a început să apară în ultimii ani și în România și tendința este în creștere. În perioada de iarnă se adună în stoluri (uneori mixte cu porumbelul de scorbură) în zonele agricole întinse din zonele de câmpie (mai ales Bărăgan).

Populație

Populația globală este estimată la 51 000 000 - 73 000 000 de indivizi. Populația europeană este estimată la 20 500 000 - 29 000 000 de perechi, iar tendința populațională la nivel european este estimată ca fiind în creștere în intervalul 1980 - 2013. Populația din România este estimată la 360 000 - 720 000 de perechi, iar tendința populațională la nivel național este estimată ca fiind fluctuantă.

Reproducere

Perioada de reproducere se desfășoară în intervalul februarie - septembrie. Ponta este formată din 1 - 3 ouă (în general 2) clocite pentru 16 - 17 zile. Puii părăsesc cuibul după 28 -29 de zile. Cuibul este construit din rămurele , căptușit cu iarba și frunze, și este plasat de obicei între bifurcațiile crengilor mai groase ale arborilor.

Harti jpeg: Harta de distribuție a zonelor de cuibărire bazată pe Raportarea pe Art. 12 (2020)

Galerie poze și ilustrații