Galliformes > Phasianidae > Specia Phasianus colchicus
Expand pic

Fazan

Phasianus colchicus

Deschide galerie
Foto: Cristian Hauptman
Taxonomie

RegnulAnimalia

ClasaAves

OrdinulGalliformes

FamiliaPhasianidae

Specia Phasianus colchicus

01:01

Descriere

Este o specie de pasăre de talie mare, care prezintă dimorfism sexual accentuat, iar penajul subspeciilor variază considerabil. Masculul are coda lungă și striată și o culoare generală a penajului maronie, cu striații negre pe piept și abdomen, striații negre-albicioase pe spate, guler și ceafă de culoare verzui-metalizat, uneori cu guler alb și lateralele capului de culoare roșie. Femelele și juvenilii au penajul relativ uniform, maroniu și puternic striat. Lungimea corpului este la mascul de 70 - 90 cm (din care coada 35 - 45 cm), la femelă 55 - 70 cm (din care coada 20 - 25 cm), anvergura aripilor este de 70 - 90 cm, iar greutatea este de 545 - 1453 g.

Etimologia denumirii știintifice

Numele genului Phasianus provine din denumirea în latină a fazanului. Numele speciei provine din denumirea grecească a zonei din vestul Georgiei - Kolkhis, printre primele locuri unde fazanii au fost descoperiți.

Localizare și comportament

Distribuție 
Specia este prezentă nativ în Asia, fragmentat, din Georgia până estul Chinei, și în Europa, izolat, în estul Greciei. Specia este introdusă în Europa, America de nord, nord-vestul Africii, Australia și Noua Zeelandă. În România este este o specie introdusă și este prezentă pe tot teritoriul țării, în zonele de joasă și medie altitudine. Specia este sedentară în tot arealul de distribuție.
Fenologie 
Specia cuibărește în România, fiind sedentară. Specia este introdusă în România pentru vânătoare.
Habitat 
Specia este prezentă în peisajele agricole, în zonele cu teren arabil, pajiști și pășuni, miriști, margini de localități cu vegetație abundentă etc.
Hrană
În zonele native de distribuție, specia are o dietă bazată pe materie vegetală, cum sunt fructele, semințele, frunzele, mugurii dar și insecte și vertebrate mici. În regiunile unde specia este introdusă, aceasta este omnivoră și oportunistă, consumând de asemenea reptile, mamifere mici și puii altor păsări.
Alte informații
În Europa, specia a fost introdusă probabil începând cu epoca romană, însă acțiuni intense de populare s-au înregistrat începând cu Evul Mediu (în special pe terenurile de vânătoare ale nobililor) . Pe întreg arealul de distribuție există mai multe rase, cu aspect foarte variat. În Europa (și în România) întâlnim un amestec de hibrizi din aceste rase, încadrate în general în două grupuri: torquatus (masculii au guler alb complet) și colchicus (masculi fără guler alb), precum și o gamă foarte largă de forme intermediare.

Populație

Populația globală este estimată la 160 000 000 - 200 000 000 de indivizi. Populația Europeană este estimată la 4 140 000 - 5 370 000 de perechi, tendința populațională la nivel european fiind considerată pozitivă. În România, populația este estimată la 50 000 - 250 000 de perechi, tendința populațională fiind considerată în creștere.

Reproducere

Perioada de reproducere diferă în funcție de zona de distribuție. Ponta este formată din 7 -14 ouă, incubată pentru 22 - 25 de zile. Cuibul este simplu, construit din materiale vegetale într-o adâncitură superficială, pe sol. Este o specie poligamă, un mascul reproducându-se cu mai multe femele. 

Harti jpeg: Harta de distribuție a zonelor de cuibărire bazată pe Raportarea pe Art. 12 (2020)

Galerie poze și ilustrații