Anseriformes > Anatidae > Specia Melanitta fusca
Expand pic

Raţă catifelată

Melanitta fusca

Deschide galerie
Foto: Răzvan Zinică
Taxonomie

RegnulAnimalia

ClasaAves

OrdinulAnseriformes

FamiliaAnatidae

Specia Melanitta fusca

Descriere

In timpul migratiei, frecventeaza apele dulci interioare. Iarna, este preponderent o specie marina, desi in Romania este observata si pe apele interioare naturale (dulci si salmastre) sau artificiale (lacuri de acumulare) si pe cursurile raurilor mari in zonele caracterizate de o viteza mica e curgere a apei.

Localizare și comportament

Rata catifelata cuibareste in nordul Europei (Scandinavia) si al Asiei (vestul Siberiei). Ierneaza, in special, pe coasta Marii Baltice si pe coasta vestului Europei (Marea Nordului, Oceanul Atlantic). O mica parte a populatiei ierneaza si pe coasta Marii Negre. In Romania este un rar oaspete de iarna, poate fi observat in numar mic pe coasta Marii Negre, in Delta Dunarii si in complexul lagunar Razelm-Sinoe, pe cursul Dunarii si pe cel al Oltului. Specie migratoare care, in afara sezonului de cuibarit, prefera apele marine putin adanci. Rata catifelata, desi are un comportament gregar, se aduna in stoluri relativ mici in afara sezonului de cuibarit. Hrana este formata preponderent din moluste, dar consuma si crustacee si, mai rar, pesti mici. Se hraneste in timpul zilei, iar hrana este procurata prin scufundari.

Populație

Populatia globala este estimata la 250.000 de indivizi maturi. Tendinta populationala este negativa. Nu exista date publicate privind populatia care ierneaza in Romania.

Galerie poze și ilustrații