Pelecaniformes > Ardeidae > Specia Bubulcus ibis
Expand pic

Stârc de cireadă

Bubulcus ibis

Deschide galerie
Foto: Mihai Baciu
Taxonomie

RegnulAnimalia

ClasaAves

OrdinulPelecaniformes

FamiliaArdeidae

Specia Bubulcus ibis

Descriere

Cel mai teritorial dintre starci, poate fi gasit de obicei in habitate ceva mai uscate, precum pasunile de vite, pe langa mlastini si lacuri. In penaj nuptial, si masculul si femela sunt albi cu pene oranj pe piept, spate si crestet, in timp ce picioarele, ciocul si irisii devin rosii. In restul anului, adultii au penaj alb, picioare gri-galbui si un cioc galben. Masculul si femela seamana foarte bine, desi masculul este mai mare, cu panas mai lung in sezonul de imperechere. Lungimea corpului este de 45-52 cm, anvergura de 82-95 cm, masa corporala medie de 350 g. In salbaticie, durata medie de viata este de 10 ani.

Localizare și comportament

Se inmulteste cu preponderenta in Peninsula Iberica, dar si in sudul Europei. O parte din pasarile din vestul continentului migreaza iarna in Africa de nord, iar restul populatiilor europene ierneaza in Orientul Mijlociu. Se hranesc ziua, urmarind cirezile de animale si utilajele agricole pentru a captura prada speriata. Monogame doar in sezonul de imperechere, formeaza cupluri noi de la an la an. Perechile formate cuibaresc in colonii in apropiere de arborii de pe malul apelor, deseori impart teritoriul cu alte pasari de apa. Masculii isi stabilesc teritoriul si se afiseaza ostentativ in copacii din colonie, scuturand crengile si tinand ciocurile in sus. Odata ce s-au imperecheat, partenerii construiesc un cuib platforma din bete, la inaltimi care ating si 20 de metri de la nivelul solului. Femeia este cea care aranjeaza betele aduse de mascul.
 

Populație

Populatia care cuibareste in Europa este relativ mica, de 54.000-150.000 de perechi, dar s-a stabilizat si a crescut din 1970.
 

Reproducere

Sezonul de imperechere variaza, in functie de habitatul unde se afla pasarile. Ambii parinti clocesc trei pana la opt oua, de 45x53 mm marime, timp de 22-26 de zile. Impreuna au grija de pui, care pot zbura la 22-28 de zile dupa eclozare, dar nu sunt independenti decat dupa alte doua saptamani. Perechile depun oua de doua ori pe an.
 

Harti jpeg: Harta de distribuție a zonelor de cuibărire bazată pe Raportarea pe Art. 12 (2020)

Galerie poze și ilustrații