Gaviiformes > Gaviidae > Specia Gavia immer
Expand pic

Cufundar mare

Gavia immer

Deschide galerie
Foto: Mircea Costina
Taxonomie

RegnulAnimalia

ClasaAves

OrdinulGaviiformes

FamiliaGaviidae

Specia Gavia immer

Descriere

Cufundar de talie mare. În penajul de cuibărit, adultul are capul, ciocul și gâtul de culoare neagră. Pe laturile gâtului are o pată cu striații albe, verticale. Spatele este negru cu striații și pete albe. În sezonul rece partea ventrală a gâtului și ciocului devin albe iar de pe spate dispar petele și striurile albe. Pe gât se observă un colar închis la culoare, incomplet în partea din față. Culoarea neagră se transforma în gri/cafeniu închis. Ciocul este masiv și ținut în poziție orizontală când înoată. Lungimea corpului este de 73 - 88 cm şi are o greutate medie de 2780–4480 g. Anvergura aripilor este cuprinsă între 122 - 148 cm.

Etimologia denumirii știintifice

Numele de gen (Gavia) provine din limba latină și înseamnă pasăre acvatică neidentificată. Numele de specie (immer) este numele din limba norvegiană al acestei păsări.

Localizare și comportament

Distribuție
Specia este distribuită în special în jumătatea nordică a Americii de Nord, coborând latitudinal până în nordul Statelor Unite ale Americii. În Europa cuibărește în nordul extrem, Islanda și arhipelagul Svalbard. În perioada de iarnă migrează în zonele sudice, în regiunile de coastă ale oceanului Atlantic și ale mărilor nordice.
Fenologie
Specia nu cuibărește în România, apărând ocazional, rar, în perioada de iarnă.
Habitate
Cuibărește în zone cu lacuri adânci, limpezi, bogate în pește, prezente în zone împădurite sau deschise (tundră). Preferă zone cu insule mici. În perioada de iarnă este prezentă în special în zonele costiere, preferând habitatele lagunare. Ocazional este prezentă și pe lacuri interioare.
Hrană
Specie preponderent ihtiofagă, dar consumă și amfibieni, nevertebrate (crustacee, moluște), viermi marini sau icre. Ocazional consumă și materie vegetală.

Populație

Populația globală este estimată la 612 000 - 640 000 de indivizi. Cea europeană cuibăritoare este estimată la 700 - 1 300 de perechi. Deocamdată, datorită unui teritoriu de răspândire imens, specia este clasificată ca ”Risc scăzut”. Tendința populațională este considerată a fi stabilă .

Reproducere

Perioada de reproducere începe în luna mai. Femela depune de obicei 1-3 ouă. Incubarea durează 24-25 de zile. Puii devin zburători la circa 70-77 de zile. Cuiburile sunt construite din materiale vegetale. Amplasarea cuiburilor are loc de obicei în zone mai retrase, pe mal sau în imediata lui apropiere.

Galerie poze și ilustrații