Expand pic

Stăncuţă

Corvus monedula

Comuna Deschide galerie
Foto: Doru Spac
Taxonomie

RegnulAnimalia

ClasaAves

OrdinulPasseriformes

FamiliaCorvidae

GenulCorvus

SpeciaCorvus monedula

01:20

Descriere

Poate fi intalnita in zone impadurite, in special in padurile de stejar, dar si in padurile de conifere. De asemenea, in parcurile impadurite si in gradini. Un membru de  dimensiuni mici al familiei corvidelor, are o lungime a corpului de 32-35 cm, o anvergura de 54-58 cm si o masa corporala medie de 170 g. Culoare maronie, cu crestet negru, aripi negre, tartita alba, coada neagra si o “mustata” neagra. Masculul si femela seamana foarte mult. Se hranesc cu ghinde, seminte, fructe, nevertebrate, oua, pui de pasare si mamifere mici. In salbaticie, durata medie de viata este de patru ani. 

Localizare si comportament

Poate fi intalnita in aproape toata Europa. Este o pasare sedentara, dar populatiile din nord migreaza spre sudul continentului. Parasesc locurile de cuibarit in luna septembrie si revin in martie. Populatiile din nord si din centru pot as isi schimbe arealul in anii in care nu gasesc destul hrana. Se hranesc si pe pamant si in copaci, iar toamna isi ingroapa ghindele pentru a avea provizii de iarna. Atinge maturitatea sexuala la varsta de doi ani. Perechi monogame, legatura dintre parteneri dureaza deseori toata viata. In ritualul nuptial, ambii parteneri se comporta la fel: isi desfac aripile si coada, iar masculul ii ofera femelei mancare. Cei doi construiesc un cuib din crengi in tufisuri sau in copaci.

Populatie

Tpopulatia care cuibareste in Europa este mare: 6-13 milioane de perechi. In perioada 1990-2000 au existat declinuri la cateva populatii, dar marea majoritate a ramas stabila.

Reproducere

Depun cinci-sapte oua in perioada aprilie-iunie, iar ambii parinti clocesc timp de 16-18 zile. Marimea medie a oualor este de 31x23 mm. Cei doi parinti hranesc impreuna puii timp de 21-22 de zile, pana cand pot zbura, dar si pe toata durata primei toamne din viata puilor. Scot un singur rand de pui pe an. 

Amenintari si masuri de conservare

Stancutele au suferit de pe urma padurarilor in secolul trecut, dar de la adaptarea lor la viata in orase, care sunt mult mai sigure, populatiile au crescut. Ca orice specie de padure, sunt sensibile la distrugerea habitatului.

Harti jpeg: Harta de distribuție a zonelor de cuibărire bazată pe pătrate ETRS 10Km (Raport Art. 12)

GALERIE POZE SI ILUSTRATII