Expand pic

Nagâţ

Vanellus vanellus

Deschide galerie
Foto: Alexandra Ion
Taxonomie

RegnulAnimalia

ClasaAves

OrdinulCharadriiformes

FamiliaCharadriidae

GenulVanellus

SpeciaVanellus vanellus

Descriere

Este o specie limicolă (de țărm) de talie medie. Are o creastă evidentă neagră și lungă pe cap și penaj negru și alb cu spatele cu irizații verzi. Aripile rotunde sunt vizibile în zbor. Sexele sunt asemănătoare. Lungimea corpului este de 67-72 cm, anvergura aripilor de 67-72 cm și greutatea medie a corpului de 140-320 g. 

Localizare si comportament

Este o specie larg răspândită pe tot cuprinsul Europei și zonele centrale ale Asiei (până în extremul Orient). Majoritatea populațiilor sunt migratoare (cu excepția celor din vestul și sudul Europei și Asia Mică), iernând în sudul Europei, nordul Africii, Orientul Mijlociu, nordul Indiei, Pakistan și unele regiuni din China.
În România specia cuibărește pe întreg teritoriul, pe arii extinse în zone joase și umede. Specia cuibărește în habitate deschise cu vegetație mică inclusiv pe terenuri agricole, lunci și zone umede. Iarna formează stoluri pe pășuni și terenuri arabile. Atât diurn cât și nocturn în comportament, se hrănește cu viermi, insecte și alte nevertebrate. Masculul efectuează un zbor de curtare peste teritoriu începând din luna februarie. Cuibul este amplasat într-o adâncitură puțin adâncă, fiind căptușit cu vegetație.

Populatie

Totalul populației cuibăritoare a Europei este mare de 1 590 000 - 2 580 000 de perechi, dar a suferit un declin major în toată Europa. Tendința populațională este în continuare în scădere.
În România, populația cuibăritoare este de  75 080 - 115 034 perechi, iar tendința populațională este de asemenea descrescătoare.

Reproducere

3-4 ouă sunt depuse în perioada martie-iulie, având 47x33 mm în dimensiune și clocite de ambii părinți pentru 26-28 de zile. Puii dezvoltă penajul la 35-40 de zile de la eclozare. 

Amenintari si masuri de conservare

Declinul masiv al populației cuibăritoare europene este cauzat de pierderea habitatelor propice ca rezultat al schimbărilor din practicile agricole. Intensificarea agriculturii cu pierderea mozaicurilor agricole tradiționale și utilizarea pe scară largă a pesticidelor sunt cauzele majore ale declinului.

Harti jpeg: Harta de distribuție a zonelor de cuibărire bazată pe pătrate ETRS 10Km (Raport Art. 12)

GALERIE POZE SI ILUSTRATII