Expand pic

Culic mare

Numenius arquata

Deschide galerie
Foto: Lucian Bolboaca
Taxonomie

RegnulAnimalia

ClasaAves

OrdinulCharadriiformes

FamiliaScolopacidae

GenulNumenius

SpeciaNumenius arquata

Descriere

Aproximativ de mărimea unei făzănițe, are o lungime a corpului de 50-57 cm, anvergura de 80-100 cm, masa corporala medie 770 g (mascul) si 1000 g (femela). Pasare de culoare cenușiu-maronie, cu pete negre pe cap, gat, piept si părțile superioare, de culoare galben palida pe abdomen si cu târtița alba. Ciocul lung si curbat in jos este roz pe partea inferioara, iar picioarele lungi sunt de culoare gri-albăstrui. Sexele sunt asemănătoare. 

Localizare si comportament

Cuibărește în jumătatea nordică a Europei și regiunile centrale ale Asiei. Iernează în sudul Europei, in Africa si in Asia de Sud. Pleacă din zonele de cuibărit în iunie-august si se întorc începând cu luna februarie.
În România specia nu cuibărește, fiind prezentă doar în migrație, în special în zonele umede din regiunile joase.
Se hrănește cu insecte, viermi, crustacee, moluște, uneori și cu vertebrate mici, sondând cu ciocul in noroi. Perechile sunt solitare și teritoriale. In ritualul nupțial, masculul cânta in zbor, se avântă cat mai sus si apoi planează spre pământ cu aripile întinse. Cuibul este o mica denivelare, deseori in iarba sau rogoz.

Populatie

Populația cuibăritoare din Europa este mare: 212 000 - 292 000 de perechi. Tendința populațională a cunoscut un declin accentuat, fapt care a dus la clasificarea speciei de către IUCN ca Aproape Amenințată.

Reproducere

Depune între trei si cinci oua, cu mărimea de 68x48 mm, depuse in perioada aprilie-mai. Cei doi părinți le clocesc timp de 27-29 de zile, apoi îngrijesc puii împreuna. La 32-38 de zile de la eclozare, puii părăsesc cuibul. 

Amenintari si masuri de conservare

La nivel global, specia este in declin, ca rezultat direct al pierderii habitatului prin asanarea de mlaștini si intensificarea agriculturii. Studiile au arătat ca si prădarea cuiburilor de către mamifere are un rol esențial in acest declin.

GALERIE POZE SI ILUSTRATII