Foto: Paul Tibu
Taxonomie

RegnulAnimalia

ClasaAves

OrdinulStrigiformes

FamiliaTytonidae

GenulTyto

SpeciaTyto alba

Descriere

Specia este întâlnită în pajiști deschise sau terenuri agricole cu garduri vii sau păduri dispersate, fânețe și mlaștini. Adesea este observată în apropierea orașelor și satelor. Este o bufniță de mărime medie cu lungimea corpului de 33-39 cm, anvergura aripilor de 80-95 cm și greutatea corpului de 300 g. Partea superioară este bej, dungată cu puncte negru și gri, iar partea inferioară este alb-gri pătată. Fața în formă de inimă este albă, cu margine maronie, iar ochii de culoare neagră. Picioarele sunt lungi și acoperite de pene. Sexele sunt asemănătoare. Se hrănește cu rozătoare, în special șoareci de câmp, șoricei și chițcani, dar consumă și păsări mici, amfibieni și insecte. Longevitatea în sălbăticie este de 4 ani.

Localizare si comportament

Este o specie rezidentă pe tot cuprinsul Europei, fiind în general stabilă în zona de distribuție. Este activă noaptea, la răsărit și la apus, cu toate că ocazional poate fi observată și pe timp de zi. Vânează din zbor silențios, planând pe deasupra solului, localizând prada mai degrabă prin utilizarea simțului excelent al auzului decât prin văz. Reproducerea începe la vârsta de 4 ani. Perechile monogame se împerechează pe viață și în fiecare an curatarea în cepe în iarnă. Masculii efectuează un zbor de etalare apoi urmăresc femela în timp ce ambii parteneri cârâie zgomots. Masculul hrănește femela în timpului curtării. Perechea apără teritoriul și locul de cuibărit de intruși și prădători. Locul cuibului constă de obicei într-o cavitate într-un copac, crevasă din stâncă, carieră de piatră sau versantul unei stânci, chiar și o clădire neutilizată, fiind adesea necăptușit.

Populatie

Populația cuibăritoare europeană este mare de 110.000-220.000 de perechi. Populația speciei a suferit un declin în perioada 1970-1990 și nu și-a revenit în unele din zonele de distribuție.

Reproducere

Depunerea ouălor începe în martie. Femela clocește 4-6 ouă de 39x22 mm în dimensiune pentru 30-31 de zile și se îngrijește de pui, în timp ce masculul aduce hrana la cuib. Puii dezvoltă penajul la 50-55 de zile, revenind la cuib pentru odihnă timp de încă 2 săptămâni. Are două generații pe sezon.

Amenintari si masuri de conservare

În secolul al XX-lea specia era vulnerabilă la otrăvire prin utilizarea pesticidelor organoclorice. Declinul recent a fost atribuit otrăvirii cu rodenticide și pierderea zonelor de vânătoare și cuibărit. Strigile pot folosi cuiburile artificiale atunci când scorburile naturale lipsesc.

Harti jpeg: Harta de distribuție a zonelor de cuibărire bazată pe pătrate ETRS 10Km (Raport Art. 12)

GALERIE POZE SI ILUSTRATII