Expand pic

Raţă cu cap negru

Aythya marila

Taxonomie

RegnulAnimalia

ClasaAves

OrdinulAnseriformes

FamiliaAnatidae

GenulAythya

SpeciaAythya marila

Descriere

Specie cu areal holartic foarte mare, cuibareste in nordul Europei, Asiei si al Americii de Nord. Ierneaza mai la sud de arealul de cuibarit, atinge California in America de Nord, Marea Mediterana si Marea Neagra in Europa, Marea Caspica si coasta chineza a Pacificului in Asia. In Romania, rata cu cap negru este oaspete de iarna, relativ rar, are o aparitie regulata in special pe Valea Oltului Inferior, cursul Siretului si Prutului, cursul Dunarii si Delta Dunarii si pe coasta Marii Negre.

Localizare si comportament

Pe timpul iernii, poate fi intalnita intr-o varietate mare de zone umede cu conditia sa nu fie inghetate: lacuri naturale dulci sau salmastre, lagune, ape marine, elestee piscicole, lacuri de acumulare, cursurile raurilor mari in zonele unde apa nu are o viteza mare de curgere.
Regimul trofic este omnivor, insa are o preferinta pentru scoici, in special in zonele de iernare. De asemenea, poate consuma crustacee, insecte, anelidae si materiale vegetale. Se hraneste in special ziua. Hrana este procurata mai ales prin scufundari.

Populatie

Populatia care cuibareste in Europa este de 180.000-190.000 de perechi. Pe continent, ierneaza un numar de peste 120.000 de indivizi.

Reproducere

Specie foarte gregara in afara sezonului de cuibarit. In Romania, poate fi inregistrata in special intre lunile octombrie si martie.

Amenintari si masuri de conservare

Pe timpul iernii, specia poate avea de suferit din cauza contaminarilor cu petrol sau datorita poluarii cu organocloruride. Mortalitate directa se poate inregistra datorita inecarii in plasele monofilament.