Expand pic

Prundăraş gulerat mic

Charadrius dubius

Deschide galerie
Foto: Florin Andronache
Taxonomie

RegnulAnimalia

ClasaAves

OrdinulCharadriiformes

FamiliaCharadriidae

GenulCharadrius

SpeciaCharadrius dubius

Descriere

Specie de coasta, poate fi gasita pe tarmuri intinse si nisipoase, pe malul apelor curgatoare, incete, sau pe malul lacurilor, dar si in mlastini, in timpul migratiei. Adultii au partile superioare maronii, cu abdomen si piept alb si cu o banda neagra peste piept.  Fata este alba cu o scufie maronie, masca neagra pe ochi, cerc galben pe ochi si ciocul negru. Picioarele si degetele au culoarea carnii. Are o lungime a corpului de 15-18 cm, anvergura de 32-35 cm, masa corporala medie de 40 g. Masculul si femela seamana foarte bine. Se hranesc cu insecte, paianjeni, viermi si alte nevertebrate. In libertate, durata medie de viata este de patru ani.

Localizare si comportament

Vizitator de vara in majoritatea Europei, ierneaza in Africa mediteraneeana si centrala, la sud de Sahara. Paraseste locurile de cuibarit intre iulie si septembrie, dar revine in luna martie. Se hraneste in timpul zilei, in zonele mlastinoase si ocazional in ape mici. La doi ani atinge maturitatea sexuala. Specia este monogama pentru sezonul de imperechere si uneori legaturile dureaza cativa ani. La intoarcerea pe teritoriile de cuibarire, masculii creeaza mici cuiburi pe pamant, iar in timp ce isi curteaza partenera se apleaca in fata ei si isi rasfira penele. Femela decide ce cuib va folosi. Perechile se intorc la acelasi cuib an de an, cuibaresc in perechi, solitare sau in grupuri restranse, isi apara teritoriul cu agresivitate.

Populatie

Populatia care cuibareste in Europa este mare, 110.000 – 240.000 de perechi. Specia a cunoscut un declin in mai multe tari intre 1990 si 2000, dar populatia cheie a ramas stabila in tot acest timp.

Reproducere

Imperecherea are loc in perioada aprilie-iunie. Ambii parinti clocesc trei-cinci oua, de 30x22 mm marime, timp de 24-25 de zile. Uneori ambii parinti, alteori unul singur, au grija de pui pana cand isi iau zborul, la 25-27 de zile dupa eclozare. Perechile scot unul sau doua randuri de pui pe an. 

Amenintari si masuri de conservare

Mare parte a zonelor umede folosite de pasari ca habitat se afla sub amenintarile poluarii, drenajului si a dezvoltarii. Specia a beneficiat totusi de lucrarile facute de oameni, precum rezervoare de apa si balastiere.

Harti jpeg: Harta de distribuție a zonelor de cuibărire bazată pe pătrate ETRS 10Km (Raport Art. 12)

GALERIE POZE SI ILUSTRATII