Expand pic

Pitulice mică

Phylloscopus collybita

Deschide galerie
Foto: Razvan Zinica
Taxonomie

RegnulAnimalia

ClasaAves

OrdinulPasseriformes

FamiliaPhylloscopidae

GenulPhylloscopus

SpeciaPhylloscopus collybita

01:44

Descriere

Poate fi întâlnită in păduri mature, in zone semi-deschise, parcuri si grădini unde exista arboret pe care îl folosește la cuibărit. Este mica, are o lungime a corpului 10-12 cm, anvergura de 18-21 cm, o masa corporala medie de 9 g. Părțile superioare sunt de culoare verzui-maronii, galben pal pe cele inferioare, cu abdomen albicios. Cioc închis la culoare, sprânceana scurtă și palida. Masculul si femela sunt foarte asemănătoare. 

Localizare si comportament

Cuibărește în aproape toata Europa. Cele mai multe populații sunt migratoare, iernează in sudul si vestul Europei, Asia de Sud si nordul Africii. Migrația de toamna începe in luna august și se prelungește până în octombrie; pasările își sosesc din teritoriile de iernat in perioada martie-aprilie. Specie diurna, se hrănește cu insecte; își caută hrana si pe sol si in coroanele arborilor, prinde insecte si din zbor si de pe scoarța copacilor. Masculul își apară teritoriul si atrage femelele cu cântece lansate de pe poziții înalte. In ritual nupțial, masculul efectuează căderi in picaj pe lângă femelă si zboruri planate. De obicei, perechile sunt monogame, deși legătura dintre parteneri durează doar un sezon, dar poligamia este și ea frecventa. Își construiește cuibul in vegetația de pe sol. 

Populatie

Populația cuibăritoare din Europa este extrem de mare: intre 30 si 60 de milioane de perechi. In ciuda declinurilor din anumite tari in perioada 1990-2000, populațiile din celelalte tari au rămas stabile sau au crescut. În România sunt între 2 725 000 - 3 305 000 perechi, iar tendința populațională este 

Reproducere

Se împerechează in perioada aprilie-iunie, in funcție de areal. Depune cinci – șase oua, de 15x12 mm ca mărime, sunt clocite de femela pentru 13-15 zile. Femela hrănește puii, iar masculul ajuta la hrănire, dar rareori. Puii părăsesc cuibul după 14-16 zile de la eclozare, dar continua sa fie hrăniți de părinți pentru încă patru săptămâni. In unele părți ale arealului, scot si doua rânduri de pui pe an.

Amenintari si masuri de conservare

Principala amenințare este utilizarea insecticidelor (atât în teritoriile de cuibărit cât și în afara lor, unde specia este prezentă în migrație). Suplimentar, exploatările forestiere în perioada de cuibărit constituie un factor negativ.

Harti jpeg: Harta de distribuție a zonelor de cuibărire bazată pe pătrate ETRS 10Km (Raport Art. 12)

GALERIE POZE SI ILUSTRATII