Expand pic

Piţigoi mare

Parus major

Comuna Deschide galerie
Foto: Cristian Balazs
Taxonomie

RegnulAnimalia

ClasaAves

OrdinulPasseriformes

FamiliaParidae

GenulParus

SpeciaParus major

01:35

Descriere

Cel mai frecvent întâlnit şi cel mai mare piţigoi din ţara noastră poate fi observat în diferite tipuri de păduri, în grădini, livezi şi parcuri. Banda neagră, care coboară de pe piept până între cele două picioare este mult mai lată şi pronunţată pe abdomen, la mascul decât la femelă. Această bandă neagră reflectă calitatea individului; în conflictele pentru teritoriu sau la alegerea femelelor masculul umflă pieptul şi arată partea neagră adversarului.  

Localizare si comportament

Specie sedentară. Se cunosc peste 40 de tipuri de cântece şi semnale, cel mai cunoscut fiind un sunet trisilabic repetat. Semnalul de alarmă este asemănător cu glasul coţofenei „ce-ce-ce-ce-ce…”.

Populatie

Populația din România este estimată (2013) între 3.100.000 și 6.200.000 de perechi chibăritoare. 

Reproducere

Cuibăreşte în scorburi şi foloseşte cuiburile artificiale. În apropierea caselor, se mută în căsuţe poştale, în ghivece de flori sau în ţevi metalice. Ponta este compusă în general din 6-11 ouă. Poate avea două ponte pe an, dar numărul puilor este mai mic cea de-a doua. Puii sunt hrăniţi cu omizi; în perioada maximă de creştere un părinte se întoarce şi de 900 de ori pe zi pentru a aduce hrană puilor flămânzi. 

Harti jpeg: Harta de distribuție a zonelor de cuibărire bazată pe pătrate ETRS 10Km (Raport Art. 12)

GALERIE POZE SI ILUSTRATII