Expand pic

Piţigoi codat

Aegithalos caudatus

Deschide galerie
Foto: Florin Chirila
Taxonomie

RegnulAnimalia

ClasaAves

OrdinulPasseriformes

FamiliaAegithalidae

GenulAegithalos

SpeciaAegithalos caudatus

00:38

Descriere

Poate fi intalnit intr-o varietate de habitate, incluzand paduri, parcuri gradini, tufisuri si mlastini, mai ales daca se gaseste si un strat dens de arbusti. Este un pitigoi mic, cu corpul rotund, cu o lungime de 13-15 centimetri, o anvergura a aripilor de 17-19 centimetri si o masa corporala medie de 9 grame. Se identifica usor dupa coada care este mai lunga decat tot corpul sau. Pieptul si burta sunt de culoare deschisa, cu accente de roz. Fata ii este alba, cu o coroana neagra cu o dunga roz care porneste de la frunte si tine pana la ceafa. Spatele este negru, cu mici pete roz. Coada are doua culori: alb si negru. Diferenta dintre sexe nu poate fi sesizata prin coloritul penajului. Se hraneste cu nevertebrate si larvele lor, iar in iarna mananca seminte.  Varsta maxima la care ajunge in salbaticie este de doi ani.

Localizare si comportament

Poate fi gasit in aproape toata Europa, fiind o pasare sedentara, cu miscari mai mari ale populatiilor extrem de numeroase din centrul si nordul continentului. Traieste in stoluri mici tot anul, activ in timpul zilei, cand se hraneste in copaci si pe sol, cu insecte. Atinge maturitatea sexuala la varsta de un an. In primavara se formeaza perechile monogame. Masculii isi pastreaza teritoriile stabilite peste iarna, dar femelele nu tin cont de acestea. In perioada in care isi curteaza femela, un mascul da adevarate recitaluri de zbor. Se inalta cat poate de mult, isi mentine pozitia si apoi vine spre sol in picaj. Cei doi parteneri construiesc impreuna un cuib elastic, de forma unui sac, cu o intrare mica. Folosesc ca materiale de constructie panza de paianjen, penele, lichenii si muschiul, iar cuibul este mai mereu suspendat de un copac sau arbust.

Populatie

Populatia cuibaritoare din Europa este foarte mare, ajunge la 5-12 milioane de perechi. Au exista mici declinuri in anii 90, dar populatia europeana a ramas stabila.

Reproducere

Cuibaritul are loc in perioada martie-iunie. Femela depune 7-13 oua pe care le va cloci intre 14 si 16 zile. Marimea medie a unui ou este de 14x11 mm. Ambii parinti, cu ajutorul unor adulti care nu au oua in acel an, hranesc puii inca 14-18 zile, perioada dupa care cei mici vor parasi cuibul. Chiar si asa, acestia vor depinde de hrana parintilor inca doua saptamani. Familia ramane impreuna si peste iarna, dar parintii scot un singur rand de pui pe an.

Amenintari si masuri de conservare

Pitigoii codati inca o duc bine, desi despaduririle au cauzat mici declinuri ale populatiilor. In anumite zone, specia a beneficiat de folosirea tot mai puternica a hranitorilor de iarna din gradini, amenajate special pentru pasari.

Harti jpeg: Harta de distribuție a zonelor de cuibărire bazată pe pătrate ETRS 10Km (Raport Art. 12)

GALERIE POZE SI ILUSTRATII