Ordinul Passeriformes > Familia Paridae > Genul Cyanistes > Specia Cyanistes caeruleus
Expand pic

Piţigoi albastru

Cyanistes caeruleus

Deschide galerie
Foto: Razvan Zinica
Taxonomie

RegnulAnimalia

ClasaAves

OrdinulPasseriformes

FamiliaParidae

GenulCyanistes

SpeciaCyanistes caeruleus

01:40

Descriere

Gasit deseori acolo unde sunt si copaci, inclusiv in paduri, parcuri, gradini si livezi. Este usor de identificat dupa penajul cu parti inferioare galbene, spate albastru cu verde, aripi si coada albastre. Fata este alba, crestetul albastru si o dunga  de ochi abastru-verzuie care ii inconjoara obrajii. Are o dunga albastra pe abdomen si una alba pe aripi. Masculul seamana foarte bine cu femela, desi ea pare mai plinuta. Lungimea corpului este de 10.5-12 cm, anvergura de 18-21 cm, masa corporala medie de 11 g. Se hraneste predominant cu insecte in timpul sezonului de imperechere, cu fructe, seminte si nuci in timpul toamnei si al iernii. Durata medie de viata in salbaticie este de trei ani.

Localizare si comportament

Rezident in mai toate tarile europene. Nu migreaza, desi iarna pasarile se retrag din locurile aflate la altitudine. Iar populatiile din nordul extrem al continentului pleaca doar in timpul iernilor foarte dure. Activ in timpul zilei, vaneaza insecte prin frunzis. Atinge maturitatea sexuala la varsta de un an. Masculul are un zbor specific in ritualul nuptial, planeaza in jos spre femela, apoi “danseaza” in jurul cuibului cu aripile si coada rasfirate. Masculii pot fi poligami si au mai multe partenere in acelasi teritoriu. Femelele isi selecteaza locul de cuib intr-o scorbura, o gaura de perete si il delimiteaza cu ajutorul muschiului si al penelor. 

Populatie

Populatia care cuibareste in Europa este extrem de mare: 20-44 de milioane de perechi. Specia a suferit mici declinuri in unele zone in perioada 1990-2000, dar in celelalte tari populatia a fost stabila.

Reproducere

In luna mai, femela depune 7-12 oua si le cloceste timp de 12-16 zile. Marimea medie a unui ou este de 16x12 mm. Ambii parinti hranesc puii, care parasesc cuibul la 15-23 de zile dupa ce au eclozat. Ar mai putea depinde de parinti inca o luna.

Amenintari si masuri de conservare

Pitigoii albastri s-au adaptat foarte bine la zonele locuite de oameni, asa cum sunt parcurile si gradinile. Preiau oricand cuiburi artificiale in zonele in care nu gasesc material natural pentru cuib. Cand nu gasesc mancare, iarna, apeleaza fara jena la hranitorile facute de om.

Harti jpeg: Harta de distribuție a zonelor de cuibărire bazată pe pătrate ETRS 10Km (Raport Art. 12)

GALERIE POZE SI ILUSTRATII