Expand pic

Pelican creţ

Pelecanus crispus

Deschide galerie
Foto: Daniel Petrescu
Taxonomie

RegnulAnimalia

ClasaAves

OrdinulPelecaniformes

FamiliaPelecanidae

GenulPelecanus

SpeciaPelecanus crispus

Descriere

Pelicanul creţ este ruda apropiată a pelicanului  comun. Este doar cu puţin mai mare decât ruda sa şi atinge o greutate de 10000-12000 g. Penajul este alb suriu. În penaj nupțial, pe cap apare un moţ de pene buclate şi moi, care la păsările foarte bătrâne atinge o lungime de 14-16 cm, iar guşa se colorează intens în roşu coral. Se hrăneşte în mod similar cu pelicanul comun. Năpârleşte în iulie-octombrie.

Etimologia denumirii stiintifice

Numele de gen provine din cuvântul grecesc pelekanos – pelican. Numele speciei provine de la cuvântul latin crispus – creţ, ondulat, cu referire la moţul creţ de pe creştet.

Localizare si comportament

Populaţia sa este distribuită în sud-estul Europei, în special în Grecia, România şi Rusia. În România cuibăreşte în Delta Dunării alături de pelicanul comun, dar şi izolat, în colonii mici de câteva zeci de perechi, în zona sudică a Deltei Dunării şi complexul lagunar Razim-Sinoe. Cel puţin o parte din exemplarele acestei specii iernează pe culoarul inferior al Dunării, însă Grecia şi Turcia reprezintă cartierele de iernare cele mai importante. E mai prudent şi mai sperios decât ruda sa.

Populatie

Populaţia europeană a speciei este estimată la un efectiv de până la 2000 de perechi cuibăritoare. Din cauza efectivelor reduse şi a degradării continue a condiţiilor de cuibărit, această specie este considerată ameninţată. Alături de pelicanul comun reprezintă speciile simbol ale Deltei Dunării.

Reproducere

Se reîntorc din cartierele de iernare mai devreme decât pelicanii comuni, la începutul lui martie. Cuibul este mai elaborat, alcătuit din rizomi de stuf şi alte resturi vegetale. Cuibăritul se desfăşoară în mod similar celeilalte specii, în lunile martie-aprilie. Femela depune 2-4 ouă a căror perioadă de incubaţie durează circa 31 de zile. Puii sunt gata de zbor după 75-85 zile şi ating maturitatea sexuală la 3-4 ani.

Amenintari si masuri de conservare

Deranjul şi braconajul, asociate cu degradarea zonelor umede şi pierderea teritoriilor de cuibărit constituie principalele ameninţări. Pentru pelicanul creţ a fost elaborat un Plan naţional de Acţiune care reglementează măsurile necesare pentru conservarea speciei (Administraţia Biosferei Delta Dunării împreună cu SOR/BirdLife România). De asemenea, platformele artificiale instalate în complexul lagunar Razim-Sinoe şi-au dovedit eficienţa prin ocuparea lor de către pelicanii creţi.

Harti jpeg: Harta de distribuție a zonelor de cuibărire bazată pe pătrate ETRS 10Km (Raport Art. 12)

GALERIE POZE SI ILUSTRATII