Expand pic

Muscar negru

Ficedula hypoleuca

Taxonomie

RegnulAnimalia

ClasaAves

OrdinulPasseriformes

FamiliaMuscicapidae

GenulFicedula

SpeciaFicedula hypoleuca

Descriere

Traieste in paduri deschise, parcuri, gradini si livezi, dar in apropiere de stejari. Putin mai mic decat o vrabie, are o lungime a corpului de 12-13,5 cm, anvergura de 22-24 cm, masa medie corporala de 13 g. Vara, masculii au partile superioare negre si cele inferioare albe, cu o pata mare, alba de aripa si o pata alba mica pe frunte, langa cioc. Femelele au partile superioare de culoare maronie, cele inferioare sunt de culoare galben pal si culori mai inchise pe coada si pe aripi. Se hraneste cu insecte, iar toamna mananca si fructe si seminte. In libertate, ajunge sa traiasca, in medie, doi ani.

Localizare si comportament

Pe timp de vara este rezident in aproape toata Europa. Specie migratoare, ierneaza in vestul Africii, la sud de Sahara. Pasarile isi parasesc locurile de cuibarit in perioada iulie-august si revin in perioada aprilie mai a anului urmator. Pasarile se hranesc ziua, cand prind insecte din zbor si prada care nu zboara de la nivelul solului. La varsta de un an ating maturitatea sexuala. Masculii ajung la terenul de cuibarit si isi stabilesc un teritoriu. Cand se apropie o femela, o cheama la ei, isi agita aripile si coada, apoi indica locurile de cuibarit din gauri in pamant. Femela este cea care alege un loc de cuibarit si care construieste cuibul. Hranirea partenerei in ritualul nuptial intareste legatura dintre cei doi. De obicei sunt pasari monogame, dar si poligame atunci cand masculul are mai multe teritorii.

Populatie

Populatia care cuibareste in Europa este extrem de mare: 12-20 de milioane de perechi. Specia a cunoscut declinuri in cateva tari in perioada 1990-2000, timp in care mai multe populatii estice au ramas totusi stabile.

Reproducere

Intre patru si zece oua sunt depuse in perioada aprilie-iunie, iar apoi sunt clocite de ambii parinti, timp de 13-15 zile. Si hranirea puilor este o sarcina comuna, iar puii parasesc cuibul dupa 14-17 zile de la eclozare, dar vor mai sta cu parintii inca o saptamana. De obicei, au o singura ponta pe sezon. 

Amenintari si masuri de conservare

Specia are nevoie de scorburi sau alte cavitati in care sa cuibareasca. De aceea, prin  managementul padurilor trebuie sa li se asigure habitatul. Cand lipsesc scorburile, cuibaresc si in cuiburi artificiale.