Expand pic

Mătăsar

Bombycilla garrulus

Deschide galerie
Foto: Cristi Domsa
Taxonomie

RegnulAnimalia

ClasaAves

OrdinulPasseriformes

FamiliaBombycillidae

GenulBombycilla

SpeciaBombycilla garrulus

Descriere

Cuibareste la marginea zonelor cu paduri de conifere sau paduri mixte. In timpul iernii poate fi vazut in parcuri sau in gradinile unde gaseste seminte, deseori in orase. O pasare plinuta, ceva mai mica decat graurul, o lungime a corpului de 16-19 cm, anvergura de 32-45 cm si o masa corporala medie de 63 de grame. Pasari de culoare gri-maronie, cu gat negru si masca neagra in zona ochilor, cu margini albe si galbene la aripi, varfuri rosii la penele secundare si culoare oranj-ruginie sub coada cu varf galben. Capul prezinta o crasta distinctiva. Ciocul si picioarele sunt negre, iar ochii sunt maronii. Masculul seamana foarte bine cu femela. Se hranesc cu fructe si uneori cu insecte. In salbaticie, durata medie de viata este de cinci ani.

Localizare si comportament

Foarte intalnit in Finlanda, Peninsula Scandinava si Rusia. Numarul pasarilor care migreaza variaza in functie de hrana aflata la dispozitie si de numarul indivizilor din zonele de cuibarit. Multe dintre pasari calatoresc spre Europa Centrala si de est in fiecare an, si stau aici din octombrie pana in martie. Se hraneste in timpul zilei, vazut in stoluri mari, de 50-300 de indivizi, golesc un copac de fructe si seminte in cateva minute. Ating maturitatea sexuala la varsta de un an. Perechile monogame se formeaza in stoluri de iarna.  Ritualul de curtare presupune salturi mici din partea partenerilor, unul spre altul, pana cand ciocurile li se ating si fac schimb de mancare inainte de a se indeparta. Pasarile nu sunt teritoriale. Cuib in forma de ceasca, facut din iarba, crengute si muschi, construit de parteneri, la inaltime, in pini.

Populatie

Populatia care cuibareste in Europa este mare, intre 130.000 si 170.000 de perechi, si a ramas stabila din 1970. Specia nu cubărește in Romania.

Reproducere

Are loc in perioada martie-iunie. Femela cloceste cinci-sapte oua cu dimensiuni de 24x18 mm, pentru 14-15 zile. Ambii parinti hranesc puii pana cand parasesc cuibul, la 14-15 zile dupa eclozare. Familia poate sta impreuna chiar si pana in toamna. Un singur rand de pui pe an.

Amenintari si masuri de conservare

Specia este vulnerabila la pesticidele toxice, dar poate fi ajutata prin plantarea de arbusti precum paducelul, pentru a avea cantitatile necesare de hrana.

GALERIE POZE SI ILUSTRATII