Expand pic

Măcăleandru

Erithacus rubecula

Deschide galerie
Foto: Sebastian Bugariu
Taxonomie

RegnulAnimalia

ClasaAves

OrdinulPasseriformes

FamiliaMuscicapidae

GenulErithacus

SpeciaErithacus rubecula

02:00

Descriere

Traieste in paduri, parcuri si gradini si este deseori intalnit in zone urbane. Usor de recunoscut dupa fata si pieptul portocalii, cu linii de demarcatie gri. Acestea contrasteaza cu abdomenul alb si cu partile superioare de culoare oliv-maronii, ca si aripile si coada. Masculul si femela seamana foarte bine, dar juvenilii nu au pieptul rosu si prezinta multe pete mici. Lungimea corpului este de 12.5-14 cm, anvergura de 20-23 cm, masa corporala medie de 18 g. Vara se hraneste cu nevertebrate, isi suplimenteaza hrana cu seminte si fructe de arbusti iarna, fiind vizitator frecvent la hranitorile de gradina. In salbaticie, durata medie a vietii este de doi ani. 

Localizare si comportament

Cuibareste peste tot in Europa. Pasarile din nordul si estul continentului migreaza iarna spre sud-vest. Arealul de iernare se intinde din Marea Britanie in Spania si Maroc, precum si in sud-estul Europei. Pasarile care migreaza sosesc pentru iernat in lunile septembrie-octombrie si se intorc in februarie pentru cuibarit. Specie diurna, se hraneste si noaptea acolo unde exista surse de lumina artificiale, sau unde lumina lunii este foarte puternica. Atinge maturitatea sexuala la varsta de un an. Este o specie teritoriala pe toata durata anului. Pasari monogame. Dupa ce masculul hraneste femela ca sa o curteze, aceasta construieste un cuib in forma de cupa din frunze si muschi pe teritoriul masculului.

Populatie

Populatia care cuibareste in Europa constituie 75% din populatia mondiala de macaleandru si este estimata la 43-83 de milioane de perechi. 

Reproducere

Patru-ase oua sunt depuse din luna martie si sunt clocite de femela pentru 13-15 zile. Marimea medie a unui ou este de 20x15 mm. Femela hraneste puii cu mancarea adusa la cuib de catre mascul. Puii parasesc cuibul la 11-17 zile dupa eclozare si sunt total independenti o saptamana mai tarziu. Fiecare pereche scoate doua sau trei randuri de pui pe an.

Amenintari si masuri de conservare

Specia beneficiaza din plin de hranitorile de gradina, dar trebuie avut in vedere ca au nevoie de o cantitate constanta de hrana tot timpul anului, mai ales in lunile de iarna, cand un frig puternic poate avea un impact negativ asupra speciei. De asemenea, folosesc si cuiburile artificiale.

Harti jpeg: Harta de distribuție a zonelor de cuibărire bazată pe pătrate ETRS 10Km (Raport Art. 12)

GALERIE POZE SI ILUSTRATII