Expand pic

Lebădă neagră

Cygnus atratus

Deschide galerie
Taxonomie

RegnulAnimalia

ClasaAves

OrdinulAnseriformes

FamiliaAnatidae

GenulCygnus

SpeciaCygnus atratus

Descriere

Poate fi intalnita in habitate care cuprind lacuri mari, iazuri, rauri, coaste, lagune sau mlastini, uneori si pe pajisti inundate sau pe mare. Mai mica decat o lebada de vara, o lungime a corpului de 110-140 cm, anvergura de 160-200 cm, masa corporala medie de 6,2 kilograme. Penajul este negru cu varfuri albe de aripa, vizibile in zbor. Ciocul este rosu cu o banda alba subterminala. Picioarele si labele picioarelor sunt negre. Femelele sunt putin mai mici decat masculii si au ciocul putin mai lat. Juvenilii sunt gri cu varfuri negre de aripa. Se hranesc cu plante acvatice. In salbaticie, durata medie de viata este de 10 ani.

Localizare si comportament

Originare din Australia si Tazmania, au fost introduse in Noua Zeelanda si Europa de vest. Specia nu migreaza. Se hraneste afundandu-si gatul in apa, sau se balaceste la suprafata, dar rareori mananca si iarba pe pajisti. Atinge maturitatea sexuala la varsta de trei ani. Perechile sunt monogame, lebedele se cupleaza pe viata, desi este comuna si paternitatea in afara cuplului.  In ritualul nuptial, partenerii se striga unul pe altul, isi semnalizeaza cu batai de aripi, isi intind gaturile, tin ciocul in sus, iar apoi inoata in cercuri cu ciocul tinut in jos. Cuibaritul se petrece in perechi solitare sau in colonii mici, cu perechi care folosesc acelasi cuib an dupa an. Femela construieste cuibul, o gramajoara de frunze, crengi si noroi, pe o insula sau in vegetatia din apropierea apei, ca perechea as isi protejeze teritoriul din jurul lui.

Populatie

Specia a fost introdusa in Europa si populatiile nu au fost inca determinate.

Reproducere

In Australia, specia se inmulteste in perioada februarie-septembrie. Cei doi parinti clocesc intre patru si sapte oua, cu marimea de 110x70 mm, timp de 35-48 de zile. Ambii parinti au grija de pui timp de 60-70 de zile, cand parasesc cuibul. Familia ramane impreuna si de-a lungul primei ierni. Scot un singur rand de pui pe an. 

Amenintari si masuri de conservare

Specia este raspandita si comuna in Australia si Noua Zeelanda. Se afla sub protectia Legii australiene a Parcurilor Nationale si Rezervatiilor Naturale din 1974, dar nu este amenintata.

GALERIE POZE SI ILUSTRATII