Ordinul Anseriformes > Familia Anatidae > Genul Cygnus > Specia Cygnus columbianus bewickii
Expand pic

Lebădă mică

Cygnus columbianus bewickii

Rara Deschide galerie
Foto: Emil Todorov
Taxonomie

RegnulAnimalia

ClasaAves

OrdinulAnseriformes

FamiliaAnatidae

GenulCygnus

SpeciaCygnus columbianus bewickii

Descriere

Lebăda mică este denumită astfel pentru că este cea mai mică dintre speciile de lebădă. Este caracteristică zonelor arctice, fiind prezentă de-a lungul râurilor şi pe lacurile puţin adânci. Are două subspecii, Cygnus columbianus columbianus prezentă în America de Nord şi Cygnus columbianus bewick prezentă în Europa şi denumită astfel după Thomas Bewick (mort în 1828), ce a produs un număr mare de desene ale acestei specii. Lungimea corpului este de 115-140 cm şi are o greutate de 3400-7800 g. Anvergura aripilor este cuprinsă între 180-211 cm. Adulţii au înfăţişare similară, corpul alb şi ochii negri. La baza ciocului negru este o pată galbenă mai mică decât la lebăda de iarnă. Se hrăneşte în special cu plante acvatice, seminţe, viermi şi insecte. În cartierele de iernare se hrăneşte şi pe uscat, cu resturi ale culturilor vegetale.

Etimologia denumirii stiintifice

Numele de gen reprezintă forma latinizată a cuvântului grecesc kyknos – lebădă. În mitologia greacă, Zeus s-a deghizat în lebădă pentru a o seduce pe Leda, soţia regelui Tyndareus. Numele de subspecie bewick este denumirea dată după Thomas Bewick (1753 - 1828), ce a produs un număr mare de desene cu această specie.

Localizare si comportament

Este o specie cuibăritoare în Rusia. În migraţie preferă lacurile puţin adânci şi cu multă vegetaţie. Atinge maturitatea sexuală la 3-4 ani. Este o specie monogamă, după formare perechile stând împreună mulţi ani sau chiar toată viaţa. Cuibul e construit din materiale vegetale şi amplasat pe o ridicătură la marginea apei. Apără un teritoriu larg în jurul cuibului. Familiile rămân împreună cu puii după ce aceştia pot zbura şi migrează împreună în cartierele de iernare. De asemenea, familia se păstrează şi migrează împreună şi primăvara spre locurile de cuibărit. În cartierele de iernare formează aglomerări mari şi cu alte specii de lebede şi păsări acvatice. Longevitatea cunoscută este de 24 de ani şi o lună. Iernează pe tot cuprinsul continentului european.

Populatie

Populaţia din Rusia este cuprinsă între 9000-11000 de perechi. Iernează în cea mai mare parte a continentului european. Cele mai mari efective în cartierele de iernare se inregistrează în Olanda şi Marea Britanie. În România se estimează prezenţa în timpul iernii a 1-6 exemplare.

Reproducere

Soseşte în luna mai din cartierele de iernare. Femela poate depune de la 2 până la 7 ouă, însă în mod obişnuit depune 3-5 ouă, cu o dimensiune de 107 x 68 mm şi o greutate de 280 g, din care 12% este coaja. Perioada de incubaţie este cuprinsă între 29-30 de zile şi este asigurată de femelă care este protejată de mascul. Puii devin zburători după 40-45 de zile, însă rămân în preajma părinţilor.

Amenintari si masuri de conservare

Degradarea zonelor umede şi tăierea vegetaţiei, braconajul, coliziunea cu liniile electrice sunt câteva dintre pericolele ce afectează specia. Ca măsuri de conservare sunt necesare limitarea braconajului, a deranjului şi păstrarea habitatelor umede în bune condiţii.

GALERIE POZE SI ILUSTRATII