Expand pic

Lăstun de casă

Delichon urbicum

Comuna Deschide galerie
Foto: Emil Todorov
Taxonomie

RegnulAnimalia

ClasaAves

OrdinulPasseriformes

FamiliaHirundinidae

GenulDelichon

SpeciaDelichon urbicum

00:47

Descriere

Cu un corp mai solid decât rândunica, zboară mai greoi şi planează mai mult cu aripile întinse. Este uşor de recunoscut după târtiţa albă şi coadă uşor bifurcată. Glasul obişnuit este un ciripit sec „pritt”, care poate fi auzit în apropierea cuibului sau a coloniei. Ciripitul este silenţios.  

Localizare si comportament

Pasăre cuibăritoare în sate şi oraşe. Are un cuib închis, format din noroi, amplasat pe pereţii exteriori sau sub streşinile clădirilor, în ferestrele sau balcoanele blocurilor sau sub poduri. În colonii mai mari, cuiburile sunt lipite unul de celălalt, alcătuind un şir continuu. În regiuni montane o găsim cuibărind pe versanţii stâncoşi. Pleacă relativ târziu, la sfârşitul lunii septembrie sau chiar în octombrie, şi se întorc din migraţie la mijlocul sau sfârşitul lunii aprilie. 

Populatie

Populația din România este estimată (2013) între 400.000 și 1.300.000 de perechi chibăritoare. 

Reproducere

Depune două ponte pe an, femela şi masculul clocind alternativ ouăle albe timp de două săptămâni. Dieta este asemănătoare cu cea a rândunicii, hrana fiind capturată foarte tipic printr-o schimbare rapidă a direcţiei de zbor din jos în sus. 

Harti jpeg: Harta de distribuție a zonelor de cuibărire bazată pe pătrate ETRS 10Km (Raport Art. 12)

GALERIE POZE SI ILUSTRATII