Ordinul Anseriformes > Familia Anatidae > Genul Branta > Specia Branta ruficollis
Expand pic

Gâscă cu gât roşu

Branta ruficollis

Deschide galerie
Foto: Emil Todorov
Taxonomie

RegnulAnimalia

ClasaAves

OrdinulAnseriformes

FamiliaAnatidae

GenulBranta

SpeciaBranta ruficollis

Descriere

Gâsca cu gât roşu este o specie caracteristică zonelor de tundră siberiană. Lungimea corpului este de 54-64 cm şi are o greutate medie de 1400-1600 g. Anvergura aripilor este cuprinsă între 110-125 cm. Adulţii au înfăţişare similară. Gâsca cu gât roşu este cea mai mică dintre gâşte şi are un penaj elegant, negru combinat cu roşu-ruginiu, subliniat de dungi albe. Se hrăneşte în teritoriile de cuibărire cu specii vegetale din tundra siberiană, iar în cartierele de iernare din sud-estul Europei în special pe culturile de grâu de toamnă şi rapiţă. Este o pasăre simbol pentru Dobrogea.

Etimologia denumirii stiintifice

Numele de gen reprezintă varianta latinizată a cuvântului anglo-saxon bernan – carbonizat (negru), cu referire la penajul parţial negru al păsării. Numele de specie provine din cuvintele latine rufus – roşietic şi collum – gât, cu referire la penajul roşu al gâtului.

Localizare si comportament

Cuibăreşte în nordul Siberiei în colonii mici situate pe malurile râurilor. Uneori cuibăreşte în apropierea cuiburilor de şoim călător ( Falco peregrinus ) pentru a beneficia de protecţia acestei specii împotriva prădătorilor, cum este vulpea polară ( Alopex lagopus ). Distanţa parcursă între zonele de cuibărit şi cartierele de iernare depăşeşte 4000 de km. În cartierele de iernare formează stoluri mixte împreună cu alte specii de gâşte, în special gârliţa mare ( Anser albifrons ). Se hrănesc ziua pe culturile agricole, la început cu boabe de porumb rămase risipite după recoltare (când sunt disponibile) şi mai apoi cu frunzele răsărite ale grâului de toamnă, iar seara înnoptează pe lacuri. Când lacurile îngheaţă se aşează şi pe mare. Atunci când distanţa între locurile de înoptare şi cele de hrănire creşte la peste 25-30 de km, preferă să caute alte locuri de hrănire şi înnoptare, de obicei mai în sud, dacă culturile sunt acoperite de zăpadă (Hulea D., 2002). Zboară împreună cu alte specii de gâşte în şiruri dispuse în formă de „V„. Atunci când stolul este format numai din gâşte cu gât roşu, formaţia este neregulată şi asemănătoare ca formă cu cea a graurilor sau ciorilor. Iernează în vestul Mării Negre în Dobrogea şi în Bulgaria. Emite un sunet caracteristic, uşor de identificat.

Populatie

Populaţia estimată a speciei în cartierele de iernare este fluctuantă, cuprinsă între 34000-37000 de exemplare. În perioada 1970-1990 efectivele observate au fost în creştere rămânând apoi au rămas stabile în perioada 1990-2000. Iernează într-o zonă redusă ca întindere care este influenţată de modul de folosire al terenurilor. Cea mai mare parte a populaţiei mondiale este prezentă în timpul iernii în România şi Bulgaria. În iernile mai blânde rămân în număr mai mare în Ucraina, iar în cele mai aspre coboară spre sud până în Grecia.

Reproducere

Soseşte la începutul lunii mai în teritoriile de cuibărit. În a doua jumătate a lunii iunie formează colonii de circa cinci perechi ce cuibăresc în cavităţi de circa 5-8 cm adâncime. Femela depune 3-10 ouă care sunt incubate timp de 25 de zile. Puii devin zburători la 35-42 de zile.

Amenintari si masuri de conservare

Degradarea zonelor de cuibărit prin activităţi de minerit, vânătoarea accidentală în teritoriile de migraţie şi iernare atât în locurile de înnoptare cât şi în cele de hrănire, braconajul, deranjul produs de activităţile piscicole pe lacurile folosite pentru înoptare, dezvoltarea urbană în jurul lacurilor folosite pentru înnoptare, deranjul determinat de fermierii care le alungă de pe culturile de grâu şi orz de toamnă sunt principalele pericole ce afectează specia. Ca măsuri de conservare au fost elaborate Planuri Naţionale de Acţiune în Bulgaria şi România. Majoritatea locurilor de înnoptare sunt protejate şi sunt dezvoltate scheme de agromediu în colaborare cu fermierii (SOR/BirdLife România).

GALERIE POZE SI ILUSTRATII