Expand pic

Gârliţă mare

Anser albifrons

Deschide galerie
Foto: Sebastian Bugariu
Taxonomie

RegnulAnimalia

ClasaAves

OrdinulAnseriformes

FamiliaAnatidae

GenulAnser

SpeciaAnser albifrons

Descriere

Se reproduce in tundra, in apropierea lacurilor, petecelor de apa, mlastinilor si raurilor. Petrece iernile in zone umede, campuri agricole, estuare si in mlastinile de apa dulce sau sarata.Este o gasca de marime medie, cu o lungime a corpului cuprinsa intre 64 si 78 de centimetri, o anvergura a aripilor de 130-160 de centimetri si o masa corporala de maximum 2,5 kg. Penajul este in majoritaate gri cu maroniu, dar si cu pene albe care inconjoara baza ciocului rozaliu. Tartita este alba, iar coada este neagra cu o dunga alba la varf. Pieptul este mai deschis la culoare si abdomenul este presarat cu benzi negre. Picioarele sunt de culoare portocalie. Vara se hraneste cu plante, iar in timpul iernii cu seminte. Varsta maxima atinsa in salbaticie este de sase ani.

Localizare si comportament

Se inmulteste in Groenlanda si in Rusia arctica, migrand spre sudul continentului iarna. Pasarile isi parasesc locurile de cuibarit in perioada august-septembrie si isi incep calatoria de intoarcere in luna aprilie. Se hranesc in timpul zilei cu iarba de pe malurile apei sau cu vegetatia de pe fundul lacurilor si raurilor. Ating maturitatea sexuala la varsta de trei ani.  Perechile sunt monogame si partenerii sunt deseori aceiasi pe viata. In rut, pasarile striga cat pot de puternic, isi intind gaturile si isi scufunda capetele in apa. Sunt extrem de teritoriale in aceasta perioada, perechile rareori cuibaresc alaturi una de alta, si doar in grupuri mici. Femela construieste un cuib ingust din plante, ascuns in vegetatie, in apropiere de apa.

Populatie

Populatia europeana este relativ mica, 62.000-72.000 de perechi. In ciuda declinului din Groenlanda din perioada 1990-2000, specia s-a dezvoltat foarte bine in Rusia in tot acest timp, iar numarul lor total a sporit.

Reproducere

Cuibaritul incepe in lunile mai-iunie. Femela cloceste patru pana la sase oua, cu marimea de 79x53 mm, timp de 27 sau 28 de zile. Ambii parinti au grija de pui, care incep sa se hraneasca singuri aproape imediat, ca sa paraseasca cuibul dupa 40-43 de zile de la eclozare. Vor mai sta cu parintii inca un an, insa. Parintii scot un singur rand de pui pe an.

Amenintari si masuri de conservare

Specia este amenintata de vanatori, de otravirea cu pesticide de pe terenurile agricole, este deranjata de turistii de pe vase de croaziera. Alti factori perturbatori sunt degradarea habitatului din zonele umede, care sunt asanate, precum si poluarea cu produse petroliere.

GALERIE POZE SI ILUSTRATII