Ordinul Passeriformes > Familia Corvidae > Genul Garrulus > Specia Garrulus glandarius
Expand pic

Gaiţă

Garrulus glandarius

Deschide galerie
Foto: Răzvan Zinică
Taxonomie

RegnulAnimalia

ClasaAves

OrdinulPasseriformes

FamiliaCorvidae

GenulGarrulus

SpeciaGarrulus glandarius

01:32

Descriere

Traieste in zonele cu padure deasa, in special stejar, dar si paduri cu alte foioase sau conifere. De asemenea, poate fi gasita si in parcurile cu arbori sau gradini. Este un membru mai mic al familiei corvide, lungimea corpului de 32-35 cm, anvergura de 54-58 cm, masa corporala medie de 170 g. Culoare maroniu-rozalie, cu crestet dungat alb-negru, tartita alba, coada neagra si „mustata” neagra. Masculul si femela seamana foarte mult. Au o dieta variata, de la ghinde si alte seminte la fructe, nevertebrate, oua, pui de pasare si mamifere mici. In salbaticie, longevitatea medie este de patru ani.

Localizare si comportament

Traieste in mai toata Europa. Este o specie sedentara, in principal, dar populatiile din nordul extrem migreaza pentru a ierna in zonele sudice. Parasesc locurile de cuibarit in luna septembrie si revin in luna martie. Populatiile din zonele de nord si cele centrale pot sa isi schimbe arealul atunci cand nu gasesc destula hrana. Cauta mancare si in copaci si pe sol, iar toamna ingroapa ghindele pentru a le avea ca provizii de iarna. Ating maturitatea sexuala la varsta de doi ani. Legatura monogama dintre pasari dureaza de obicei toata viata. Ritualul nuptial presupune etalarea penajului de pe aripi si coada, iar masculul ii ofera femelei hrana. Cei doi construiesc un cuib de bete intr-un tufis sau copac.

Populatie

Populatia care cuibareste in Europa este foarte mare: 6-13 milioane de perechi. Au existat cateva declinuri in anumite tari europene, in perioada 1990-2000, dar majoritatea populatiilor au ramas stabile.

Reproducere

Cinci-sapte oua sunt depuse in perioada aprilie-iunie si sunt clocite de ambii parinti, timp de 16-18 zile. Marimea medie a unui ou este de 31x23 mm. Ambii parteneri hranesc puii timp de 21-22 de zile, cand acestia vor parasi cuibul. Dar hranirea lor va continua pana se incheie prima toamna din viata lor. O singura ponta pe an.

Amenintari si masuri de conservare

Gaitele au fost persecutate sever de paznicii de vanatoare in secolul trecut, dar populatia a crescut dupa ce pasarile s-au adaptat si la zonele urbane. Ca orice specie de padure, sunt sensibile la orice modificare a habitatului.

Harti jpeg: Harta de distribuție a zonelor de cuibărire bazată pe pătrate ETRS 10Km (Raport Art. 12)

GALERIE POZE SI ILUSTRATII