Ordinul Gruiformes > Familia Rallidae > Genul Gallinula > Specia Gallinula chloropus
Expand pic

Găinuşă de baltă

Gallinula chloropus

Deschide galerie
Foto: Emil Todorov
Taxonomie

RegnulAnimalia

ClasaAves

OrdinulGruiformes

FamiliaRallidae

GenulGallinula

SpeciaGallinula chloropus

01:47

Descriere

Poate fi intalnita intr-o varietate de zone cu ape linistite in care exista vegetatie abundenta. Prefera raurile, iazurile, lacurile, canalele si mlastinile adiacente padurilor sau care au vegetatie inalta in apropiere. Penajul este negru-maroniu, cu tartita alba si o linie alba de-a lungul corpului. Usor de recunoscut dupa ciocul rosu cu varf galben si scut facial rosu. Ochii sunt negri, iar picioarele si laba piciorului sunt de culoare galben-verzuie. Masculul si femela seamana foarte bine. Lungimea corpului este de 30-38 de centimetri, anvergura de 50-55 cm, iar masa corporala medie de 320 de grame. Se hraneste cu vegetatie acvatica, nevertebrate, pesti mici si oua de pasare. In libertate, longevitatea medie este de trei ani.

Localizare si comportament

Cuibareste pe aproape tot continentul nostru. Pasarile din regiunile nordice si estice migreaza iarna inspre sud, pana in Africa subsahariana. Pleaca de pe terenul de cuibarit in luna septembrie si revin in februarie. Este o specie diurna, dar se hraneste si in serile cu lumina puternica a lunii. Atinge maturitatea sexuala la varsta de un an. In general, perechile sunt monogame, dar se intalnesc si cazuri de poligamie si poliandrie. Legatura dintre parteneri poate dura mai multi ani. In ritualul nuptial, masculul inoata spre femela cu ciocul scufundat in apa si ii ofera ierburi acvatice. Cei doi construiesc un cuib in forma de cupa, fie pe sol, ancorat de vegetatia adiacenta, fie intr-un tufis sau intr-un arbore si isi apara teritoriul cu agresivitate.

Populatie

Populatia care cuibareste in Europa este mare, 900.000 – 1.700.000 de perechi si a ramas stabila pe mai tot continentul.

Reproducere

Ouale sunt depuse la mijlocul lunii martie. Cei doi parinti clocesc pe rand cele cinci-noua oua, cu marimea de 43x31 mm, timp de 21-22 de zile. Ambii parinti hranesc puii, pana cand acestia devin independenti, la 40-50 de zile de la eclozare. Au doua ponte pe an.

Amenintari si masuri de conservare

Este o specie comuna si se adapteaza foarte bine la schimbarile facute de om. In mai multe zone, specia a beneficiat de pe urma crearii de noi lacuri de acumulare, dar amenintarea pentru ea o constituie pradatorii.

Harti jpeg: Harta de distribuție a zonelor de cuibărire bazată pe pătrate ETRS 10Km (Raport Art. 12)

GALERIE POZE SI ILUSTRATII