Expand pic

Fluierar de zăvoi

Tringa ochropus

Deschide galerie
Foto: Razvan Zinica
Taxonomie

RegnulAnimalia

ClasaAves

OrdinulCharadriiformes

FamiliaScolopacidae

GenulTringa

SpeciaTringa ochropus

Descriere

Cuibărește în păduri umede și iernează în apropierea apelor dulci continentale cum sunt mlaștinile, șanțuri și albiile râurilor. Adulții au un spate verde-negricios cu pete albe, cap și piept gri-maroniu și abdomen și târtiță albe. În timpul iernii părțile superioare sunt mai puțin pătate și fața și partea de sus a gâtului sunt pale. Ciocul este drept și negru, iar picioarele sunt verzi închise. Sexele sunt similare cu toate că femelele sunt de obicei mai voluminoase. Lungimea corpului este de 20-24 cm, anvergura aripilor de 41-46 cm și greutatea corpului de 75 g. Se hrănește cu nevertebrate mici și pește. Longevitatea maximă înregistrată în sălbăticie este de 11 ani.

Localizare si comportament

Specia cuibărește predominant în centrul și nordul Europei, iernând în Bazinul Mediteraneean și Africa, precum și în sudul Asiei. Păsările încep migrația de toamnă încă din luna iunie și revin în lunile martie-aprilie ale următorului an. Se hrănește prin ciugulirea hranei din apele puțin adânci, uneori stârnind hrana cu picioarele. Reproducerea începe la vârsta de 2 ani. Împerecherea este de obicei monogamă, iar cuibul este instalat într-un copac înalt, de obicei în cuibul abandonat al unei specii de paseriforme, cu toate că ocazional cuibul este amplasat și pe platforme naturale (plauri).

Populatie

Populația cuibăritoare europeană este mare de 330.000-800.000 de perechi și a rămas stabilă per total din 1970.

Reproducere

Femela depune 3-4 ouă, de 39x28 mm în dimensiune, în lunile aprilie-mai. Ambii parteneri clocesc ouăle pentru 20-23 de zile și se îngrijesc de pui mai întâi, cu toate că femela îi poate părăsi înainte de dezvoltarea penajului la 27-29 de zile de la eclozare. Perechile cresc o singură generație pe sezon.

Amenintari si masuri de conservare

În unele regiuni s-a descoperit că prezența speciei prosperă în pajiștile nefertilizate cu densități scăzute de bovine.

Harti jpeg: Harta de distribuție a zonelor de cuibărire bazată pe pătrate ETRS 10Km (Raport Art. 12)

GALERIE POZE SI ILUSTRATII