Expand pic

Fluierar de munte

Actitis hypoleucos

Deschide galerie
Foto: Razvan Zinica
Taxonomie

RegnulAnimalia

ClasaAves

OrdinulCharadriiformes

FamiliaScolopacidae

GenulActitis

SpeciaActitis hypoleucos

Descriere

Este caracteristic zonelor din marginea raurilor si a lacurilor. Poate fi gasit intr-o varietate de habitate in timpul iernii, inclusiv in estuare, mlastini sarate, locuri umede din apropierea coastelor sau din interiorul unei tari. Are o lungime a corpului de 19-21 de centimetri, o anvergura a aripilor de 38-41 de centimetri si o masa corporala medie de 50 de grame. Partile superioare ale corpului au culoarea maronie, iar burta si pieptul sunt albe. Ciocul este lung si drept, cu o baza de culoare deschisa si varfuri negre, picioarele au culoarea gri-verzuie cu un inel alb, vizibil doar de aproape. In iarna, penajul capata o culoare maronie care bate in masliniu. Se hraneste cu nevertebrate, pesti, amfibieni si unele plante. Varsta medie in salbaticie este de opt ani.

Localizare si comportament

Cuibareste in aproape toata Europa. Majoritatea celor din acest continent migreaza iarna spre Africa, parasind tinuturile de imperechere in lunile iulie-august pentru a reveni in perioada aprilie-mai. Se hraneste mai mult izbind cu ciocul, in timpul zilei. Atinge maturitatea sexuala la varsta de doi ani. Perechile ajung deseori impreuna in Romania si obisnuiesc sa revina la acelasi cuib in fiecare an. Specia este una monogama cu rare schimbari de parteneri, desi nu este o specie ai carei reprezentanti sa ramana impreuna pe viata. Cuibul este o mica adancitura in pamant, construit de femela, deseori ascuns printre copaci si tufisuri. Perechile solitare cuibaresc la distanta de 60-70 de metri una fata de cealalta.

Populatie

Populatia europeana consta in circa 720.000 – 1,6 milioane de perechi, desi specia a suferit un declin in perioada 1990-2000.

Reproducere

In perioada mai-iunie, femela depune trei sau patru oua, cu o marime de 36x26 mm, clocite de ambii parteneri pentru 21-22 de zile. Cei doi parinti au grija de pui, dar unul dinttre ei va parasi cuibul inainte ca puii sa poata zbura, ceea ce se intampla la 26-28 de zile de la eclozare. Perechile scot doar un singur rand de pui pe an.

Amenintari si masuri de conservare

Unele populatii au cunoscut regrese din cauza interventiilor umane in zonele de cuibarire, un exemplu fiind pescarii.

Harti jpeg: Harta de distribuție a zonelor de cuibărire bazată pe pătrate ETRS 10Km (Raport Art. 12)

GALERIE POZE SI ILUSTRATII