Expand pic

Fluierar cu picioare roşii

Tringa totanus

Deschide galerie
Foto: Razvan Zinica
Taxonomie

RegnulAnimalia

ClasaAves

OrdinulCharadriiformes

FamiliaScolopacidae

GenulTringa

SpeciaTringa totanus

Descriere

Cuibărește pe pajiști umede, mlaștini și fânețe mlăștinoase, iernând în habitate costiere. Adulții au capul și partea superioară pistruiată gri-maroniu și partea inferioară albicioasă cu dungi negre. Târtița și coada sunt albe, iar coada este fin brăzdată cu negru. Ciocul lung și drept are baza roșie și vârful negru, iar picioarele și labele sunt roșu-portocaliu. Femelele au adesea partea superioară pală. Iarna, adulții au partea superioară gri evidentă și un piept dungat fin cu alb. Lungimea corpului este de 27-29 cm, anvergura aripilor de 59-66 cm și greutatea corpului de 110 g (mascul) și 130 g (femelă). Se hrănește cu nevertebrate. Longevitatea în sălbăticie este de 4 ani.

Localizare si comportament

Cuibărește pe tot cuprinsul Europei. Populațiile nordice iernează din Marea de Nord până în vestul Africii, iar populațiile central europene iernează în regiunea Mediteraneeană. Păsările părăsesc teritoriile de cuibărit în lunile iunie-octombrie și revin în lunile februarie-aprilie ale anului următor. Se hrănesc atât pe timp de noapte, cât și ziua, utilizând o varietatea mare de metode, de la scormonire la prinderea prăzii de pe pământ, sau sondarea noroiului cu ciocul. Reproducerea începe la vârsta de un an. Masculul efectuează un zbor nupțial cu cântec expunându-și apoi albul de sub aripi. Perechile monogame pot rămâne împreună câțiva ani dacă împerecherea este de succes, cuibărind în perechi solitare sau colonii distante. Cuibul constă într-o crevasă puțin adâncă amplasată pe o movilă sau la baza unui smoc de iarbă.

Populatie

Populația cuibăritoare europeană este mare de 280.000-610.000 de perechi. Populația a suferit un declin în perioada 1970-1990 și multe din populațiile diferitelor țări încă nu și-au revenit în prezent.

Reproducere

3-5 ouă de 45x31 mm în dimensiune sunt depuse în lunile aprilie-iunie. Ambii părinți clocesc ouăle pentru 22-25 de zile apoi se îngrijesc de pui până dezvoltă penajul la 25-35 de zile de la eclozare. Perechile cresc o singură generație pe sezon.

Amenintari si masuri de conservare

Specia este afectată de pierderea habitatului ca rezultat al drenării zonelor umede, intensificării agriculturii, reîmpăduriri în habitate ce nu susțin astfel de activități și dezvoltarea urbană. Condițiile optime pentru cuibărit includ un mozaic de pajiști neinundate, pajiști inundate prin topirea zăpezilor sau iazuri puțin adânci.

Harti jpeg: Harta de distribuție a zonelor de cuibărire bazată pe pătrate ETRS 10Km (Raport Art. 12)

GALERIE POZE SI ILUSTRATII