Expand pic

Fazan

Phasianus colchicus

Deschide galerie
Taxonomie

RegnulAnimalia

ClasaAves

OrdinulGalliformes

FamiliaPhasianidae

GenulPhasianus

SpeciaPhasianus colchicus

01:00

Descriere

Fazanul traieste la marginea campurilor si a padurilor sau in zone cu razoare. Masculul este de neconfundat, datorita penajului cu reflexii aurii, a capului verzui si a petelor rosii din jurul ochilor. Culorile penajului la femela sunt mai spalacite (estompate) cu pete si dungi cenusii.  Atat femela, cat si masculul au o coada lunga, subtire si ascutita. Lungimea corpului este de 55-90 cm, anvergura (deschiderea) aripilor de 55-70 cm, greutatea medie este de 1400 g la masculi si 975 g la femele. Se hranesc cu seminte, fructe de padure, insecte, viermi, iarba si fructe, avand o alimentatie omnivora. 

Localizare si comportament

Fazanul este raspandit in majoritatea tarilor din Europa. Nu este o pasare migratoare, deoarece nu poate zbura pe distante lungi, dar prefera sa alerge. Este o specie diurna, hranindu-se la sol in timpul zilei si adapostindu-se in copaci in timpul noptii. La 9 luni ating maturitatea sexuala. Masculii isi apara teritoriul cu agresivitate in perioada de reproducere si isi fac simtita prezenta printr-un un tipat strident, umbland tantos inainte si inapoi. Atunci cand femela se apropie, masculul isi infoaie coada si aripile, isi pleaca capul si isi ridica cele doua protuberante din jurul ochilor, care devin de un rosu aprins, stralucitor. Masculii sunt poligami, strangand in jurul lor un harem de femele. Femela depune ouale intr-o scobitura in pamant pe care o captuseste cu iarba.

Populatie

In Europa specia este foarte raspandita, ajung pana la 3.400.000-4.700.000 de perechi. Intre anii 1999-2000 in Europa centrala si de nord, specia a fost in declin, dar a ramas stabila in alte zone sau chiar a crescut.

Reproducere

O data pe an, din aprilie pana in iunie, fiecare femela depune 7-15 oua, pe care le cloceste timp de 23-27 de zile. Dimensiunea medie a oului este de 45x36 mm. Puii devin independenti la 12-14 zile dupa enclozare. 

Amenintari si masuri de conservare

In zonele in care vanatul este permis prin lege, principalele masuri de conservare care trebuie adoptate sunt: planificarea sustinuta a competitiilor si interzicerea popularii in zonele in care ar putea interfera cu alte specii native.

Harti jpeg: Harta de distribuție a zonelor de cuibărire bazată pe pătrate ETRS 10Km (Raport Art. 12)

GALERIE POZE SI ILUSTRATII