Expand pic

Fâsă de pădure

Anthus trivialis

Taxonomie

RegnulAnimalia

ClasaAves

OrdinulPasseriformes

FamiliaMotacillidae

GenulAnthus

SpeciaAnthus trivialis

Descriere

Poate fi gasita in zone deschise, de la tara, unde foloseste copacii mici si tufisurile ca post de observare, dar si in zonele in care abia au fost plantate conifere sau arboret. Are o lungime a corpului de 14-16 cm, o anvergura a aripilor de 25-27 cm, cu o medie a masei corporale de 24 de grame. Seamana mult cu fasa de lunca, dar putin mai mare, cu un cerc de culoare palida in jurul ochilor, o dunga neagra de forma mustatei. Pete maronii pe partile superioare si un piept bombat si cu picatele. Contrast puternic intre pieptul galbui inchis si abdomentul alb. Masculul este asemanator cu femela. Se hraneste cu insecte, dar si cu plante in toamna si iarna. Durata vietii in salbaticie este de doi ani.

Localizare si comportament

Vizitator al tarilor europene in vara. Migreaza la distante mari, ierneaza in Africa sub sahariana si in India. Ajunge pe terenurile de iernat in luna octombrie si incepe calatoria de intoarcere in luna martie. Este o specie diurna si se hraneste pe sol. Atinge maturitatea sexuala la varsta de un an. Pasari monogame si teritoriale, masculul curteaza femela cu zboruri de urmarire. Masculii canta in timp ce zboara, atat pentru a atrage femele, cat si pentru a pazi locul unde se afla cuibul. Cuibul este in forma unei cesti, realizat din iarba si frunze, construit in gropi mici sau depresiuni ale terenului.

Populatie

Populatia care cuibareste in Europa este extrem de mare, estimata la 27-42 de milioane de perechi. In perioada 1990-2000 au existat declinuri ale populatiei europene, dar numarul perechilor din partea de est a continentului a ramas stabil.

Reproducere

In perioada aprilie-iunie, depun intre doua si sase oua, cu marimea de 20x15 mm. Femela este cea care le cloceste pentru 12-14 zile. Puii sunt hraniti de ambii parinti, iar la circa doua saptamani de la eclozare, acestia paraasesc cuibul. Depun una sau doua ponte pe an.

Amenintari si masuri de conservare

Fasa de padure are nevoie de paduri, dar la densitati reduse ale copacilor. Declinurile speciei au fost legate de schimbarile din structurile forestiere. Pentru a conserva un habitat ideal pentru fasele de padure, copacii nu trebuie plantati foarte des.

Harti jpeg: Harta de distribuție a zonelor de cuibărire bazată pe pătrate ETRS 10Km (Raport Art. 12)