Expand pic

Cucuvea

Athene noctua

Deschide galerie
Foto: Emil Todorov
Taxonomie

RegnulAnimalia

ClasaAves

OrdinulStrigiformes

FamiliaStrigidae

GenulAthene

SpeciaAthene noctua

01:31

Descriere

Poate fi intalnita in zone semi-deschise precum terenurile de langa ferme, pajisti sau chiar zone urbane. Este mica, indesata, cu aripi rotunjite si coada scurta. Lungimea corpului este de 21-23 cm, anvergura de 54-58 cm, masa corporala medie de 180 g. Sunt cunoscute mai multe variatii de penaj, de la cenusiu-maroniu la rufos. Partile superioare sunt patate cu alb, cele inferioare sunt galben deschis cu pete maronii, iar coada are o banda terminala alba. Ochi galbeni, stralucitori, cu sprancene albe, ciocul galben deschis, picioare lungi si albe acoperite de pene. Masculul seamana foarte bine cu femela. Se hraneste cu mamifere mici, pasari, amfibieni, reptile si nevertebrate. In salbaticie au o longevitate de trei ani.

Localizare si comportament

Este o pasare intalnita in mai toata Europa, mai putin partea de nord. Nu migreaza. Una din putinele bufnite diurne, vazuta deseori ziua, desi este activa dimineata, seara si in prima parte a noptii, vanand de pe un punct inalt de observare. Atinge maturitatea sexuala la varsta de un an. In luna februarie, masculii isi stabilesc un mic teritoriu. In timpul curtarii, partenerii se striga unul pe altul, se ciugulesc, iar masculul este cel care hraneste femela. Perechile monogame raman impreuna pentru cel putin un an, dar deseori stau impreuna toata viata. Se intorc la acelasi cuib an dupa an, in scorburi de copaci, stanci, maluri de rau, ziduri de cladiri. Inainte de a se stabili in cuib, il largesc si il curata foarte bine.

Populatie

Populatia care cuibareste in Europa este mare, intre 560.000 si 1,3 milioane de perechi. In anii 1970-1990 a cunoscut un declin si inca nu si-a revenit in mai multe zone.

Reproducere

In perioada martie-august. Depun intre doua si sase oua, cu marimea medie de 34x29 mm, clocite de femela, pe care masculul o hraneste timp de 25-32 de zile. Ambii parinti vor hrani puii, care parasesc cuibul la 30-35 de zile de la eclozare. Scot doua ponte pe an.

Amenintari si masuri de conservare

Declinul a fost atribuit intensificarii agriculturii, ceea ce a dus la pierderea surselor de hrana, a habitatului si a locurilor de cuibarit. Un alt factor este persecutia acestor pasari de catre oameni. Acolo unde cuiburile au fost distruse, cucuvelele folosesc si cuiburile artificiale.

Harti jpeg: Harta de distribuție a zonelor de cuibărire bazată pe pătrate ETRS 10Km (Raport Art. 12)

GALERIE POZE SI ILUSTRATII