Expand pic

Corcodel mic

Tachybaptus ruficollis

Deschide galerie
Foto: Razvan Zinica
Taxonomie

RegnulAnimalia

ClasaAves

OrdinulPodicipediformes

FamiliaPodicipedidae

GenulTachybaptus

SpeciaTachybaptus ruficollis

Descriere

Corcodelul mic este o specie rezidentă cu răspândire mare pe aproape tot continentul Europei, precum și în jumătatea sudică a Africii și Asiei. Cu toate acestea, există efective ale corcodeilor mici care sunt și migratoare, aceștia fiind răspândiți în nord-estul Europei, precum și în regiunea central-sudică și estică a continentului asiatic. Habitatul specific al corcodelului mic constă în lacuri, iazuri, zone inundabile, preferă chiar și golfurile sau estuarele care sunt înconjurate de stuf și au vegetație acvatică din abundență. Pe toată durata anului îi sunt caracteristice penajul aproape uniform colorat și dimensiunile mici. Obrajii, bărbia și partea anterioară a gâtului sunt roșii-maronii în penajul de vară. La baza ciocului prezintă o pată viu colorată galben-albicioasă. În sezonul de iarnă, penajul maro-cenușiu al masculului se intensifică, iar pata de la baza ciocului nu mai este atât de evidentă. Femela are penajul mai șters cu o culoare specifică cenușie, cu maro pe spate. Se hrănește în special cu pești de talie mică, dar poate prinde și insecte acvatice sau culege semințe de plante acvatice. Lungimea corpului este de 25-27 cm, iar anvergura aripilor este de 35-40 cm, cu o masă corporală de 200-250 g. Longevitatea maximă atinsă în sălbăticie este de 17-18 ani.

Localizare si comportament

Specia este parțial-migratoare în centrul și estul Europei, precum și în centrul și estul Asiei, fiind sedentară în restul Europei, sudul Asiei și jumătatea sudică a continentului african. Efectivele migratoare se deplasează spre sud în lunile septembrie-octombrie, revenind pentru cuibărit în luna martie. Specia cuibărește în perechi solitare, perioada de cuibărit fiind variată din punct de vedere geografic și în funcție de dezvoltarea vegetației emergente și nivelul apei. Ulterior cuibăritului, păsările se adună în stoluri de până la 700 de indivizi în zone cu hrană abundentă până în perioada de toamnă, când încep migrația, iar în cazul efectivelor care nu migrează, rămân în grupuri chiar până la următorul sezon de cuibărit. În timpul iernii, indivizii sedentari, sunt în general solitari, dar se pot aduna în stoluri mici de 5-30 indivizi. La fel ca și rudele sale din familia corcodeilor și cel mic își amenajează cuibul în vegetația emergentă de pe marginea lacurilor, cât mai aproape de apă, deoarece picioarele sunt scurte neajutându-l la deplasare pe uscat. Când adultul părăsește cuibul îl acoperă cu frunze pentru a nu fi descoperit de prădători în absența sa. Puii sunt adesea cărați de femelă pe spate până când dezvoltă penajul de juvenili și sunt hrăniți cu pești mici, crustacei și moluște. ... mai multe

Populatie

Populația europeană este relativ mare, până la 99.000 de perechi cuibăritoare și totodată peste 72.000 de indivizi în perioada de iernat, populația rămâne stabilă în perioada 1970-1990. Cu toate că populația scăzut în unele țări în Europa în perioada 1990-2000, alte populații au crescut sau au rămas stabile în alte țări, astfel populația rămânând stabilă per total. În România populația cuibăritoare atinge aproximativ 7.000-12.000 de perechi.

Reproducere

Femelele depun 4-6 ouă în lunile aprilie-mai, incubația fiind de 19-28 zile. Puii dezvoltă penajul de juvenili la aproximativ 29-40 de zile de la eclozare, find capabili de a se hrăni singuri după această perioadă. Ambii părinți se îngrijesc de pui în perioada de cuibărit. Perechile au o singură pontă pe sezon.

Amenintari si masuri de conservare

Degradarea zonelor umede, introducerea speciilor de pesti exotici, arderea si tăierea stufului si braconajul sunt principalele pericole ce afecteaza specia. Activitati de reconstructie ecologica sunt necesare in toata lunca inferioară a Dunării, iar braconajul trebuie controlat, chiar dacă aceasta presupune și oprirea vânătorii la alte specii comune.

Harti jpeg: Harta de distribuție a zonelor de cuibărire bazată pe pătrate ETRS 10Km (Raport Art. 12)

GALERIE POZE SI ILUSTRATII