Expand pic

Corcodel cu gât roşu

Podiceps grisegena

Deschide galerie
Foto: Daniel Petrescu
Taxonomie

RegnulAnimalia

ClasaAves

OrdinulPodicipediformes

FamiliaPodicipedidae

GenulPodiceps

SpeciaPodiceps grisegena

Descriere

Corcodelul cu gât roșu este o specie prezentă în aproape tot cuprinsul Europei, mai puțin regiunea de sud-vest, precum și în vestul și estul continentului asiatic. Habitatele preferate constau în lacuri și bălți interioare cu vegetație palustră relativ abundentă, în special în sezonul de cuibărit, iar iarna poate fi observat pe lacuri sau golfuri cu suprafață mai mare de apă. Penajul de iarnă al corcodelului cu gât roșu este ușor confundabil cu cel al corcodelului mare, dar mai cenușiu pe lateralele corpului, precum și gâtul și partea superioară a capului de culoare cenușiu spre negru. Se diferențiază de asemenea și prin gâtul mai scurt și cioc negru scurt cu baza galbenă. Penajul de vară este cenușiu pe corp și gâtul roșiatic, cu obraji albi și partea superioară a capului neagră ce coboară pe ceafă până aproape de spate. Corcodeii cu gât roșu se hrănesc în general cu pești mici, crustacei, insecte acvatice și terestre, ocazional și cu amfibieni. Lungimea corpului este de 43-56 cm, iar anvergura aripilor este de 50-65 cm, cu o masă corporală de 700-1300 g. Longevitatea maximă atinsă în sălbăticie este de 5-6 ani.

Localizare si comportament

Specia este nativă jumătății de est a Europei, vestului Asiei, precum și extremitatea estică a Asiei. Ca migrator partial, efectuează deplasări sezoniere în lunile septembrie-octombrie, spre sud, pentru perioada de iernat, din regiunea nordică a Europei spre Marea Neagră și Mediterană, precum și lacurile și apele interioare, iar în lunile februarie-martie revine în teritoriile de cuibărit din nordul și nord-estul Europei. Corcodeii cu gât roșu formează perechi monogame încă din toamnă, înainte de a începe deplasarea spre teritoriile nordice, încep cuibăritul în lunile aprilie-mai. Uneori poate cuibări și în colonii de până la 20 de perechi, adulții sunt mult mai atașați de cuib în acest caz decât perechile care cuibăresc solitar. Cuibul este amenajat pe resturi de vegetație plutitoare sau ancorat în vegetația deasă din apropierea malurilor de lacuri, este căptușit cu frunze și tulpini de vegetație acvatică sau emergentă. Părinții pot părăsi cuibul cu ouă în căutarea hranei timp îndelungat, nu sunt prezenți uneori nici la eclozarea ouălor. Cum eclozează, puii sunt transportați de părinți pe spate în căutarea hranei, aceștia părăsesc cuibul definitiv ulterior ecloziunii. Hrana este obținută cel mai adesea prin scufundare, corcodeii cu gât roșu au o dietă ce constă în mare parte din pești mici, nevertebrate ... mai multe

Populatie

Populația europeană este relativ mică, până la 56.000 de perechi cuibăritoare,  populația fiind stabilă în perioada 1970-1990. Cu toate că populația a fost în declin în unele țări din Europa în perioada 1990-2000, alte populații din Rusia sau Finlanda au fost în creștere sau au rămas stabile, astfel populația suferind un declin ușor per total. În România, populația cuibăritoare atinge aproximativ 650-800 de perechi.

Reproducere

Femelele depun 4-5 ouă în lunile aprilie-mai, incubația fiind de 22-35 zile. Puii dezvoltă penajul de juvenili și devin independenți în aproximativ 9-10 săptămâni de la eclozare, părinții îngrijindu-i și hrănindu-i în acest timp. Perechile pot avea două ponte pe sezon, dar în general depun o singură pontă.

Amenintari si masuri de conservare

Degradarea zonelor umede, introducerea speciilor de pești exotici, arderea și tăierea stufului și braconajul sunt principalele pericole ce afectează specia. Activități de reconstrucție ecologică sunt necesare în toată lunca inferioară a Dunării, iar braconajul trebuie controlat în multe din ariile protejate de aici. De asemenea, este necesară impunerea legislației în vigoare prin controale sporite și aplicarea de contravenții în vederea reducerii incendiilor provocate intenționat în zona vegetației emergente a bazinelor.

Harti jpeg: Harta de distribuție a zonelor de cuibărire bazată pe pătrate ETRS 10Km (Raport Art. 12)

GALERIE POZE SI ILUSTRATII