Expand pic

Codroş de munte

Phoenicurus ochruros

Deschide galerie
Foto: Razvan Zinica
Taxonomie

RegnulAnimalia

ClasaAves

OrdinulPasseriformes

FamiliaMuscicapidae

GenulPhoenicurus

SpeciaPhoenicurus ochruros

01:47

Descriere

Este o pasare de munte, dar poate fi intalnita si in zona dealurilor cu puțină vegetatie. Totodata, este extrem de bine adaptata la traiul in orase, cuibarind in locuri care seamana cu habitatul ei traditional: cladiri inalte si cariere de piatra. Masculii au penaj negru-gri pe partile superioare si pieptul negru, cu tartita si coada portocalii. Femela are culoarea gri-maronie, mai putin tartita si coada, care sunt portocalii. De statura unui măcăleandru, are o lungime a corpului de 14-15 cm, anvergura de 23-25 cm, masa corporala de 12-20 g. Se hraneste in principal cu nevertebrate, dar toamna mananca si fructe de arbusti si seminte. Traieste, in medie, doi ani, daca se afla in libertate.

Localizare si comportament

Cuibareste in aproape toata Europa. Populatiile din nord-est migreaza spre zone cu clima mai putin aspra, in sud-vestul Europei si in nordul Africii. Sta in Europa de la finele lunii martie pana in luna septembrie. Se hraneste pe sol si sapa in pamant cu ciocul. Atinge maturitatea sexuala la varsta de un an. Masculul canta de pe o pozitie inalta pentru a-si apara teritoriul de imperechere primavara, apoi canta si face adevarate reprize de dans pentru a atrage o femela la locul de cuibarit. In general este monogam, desi ocazional masculii pot avea si mai mult de o partenera. Femela construieste cuibul din iarba, muschi si frunze intr-o gaura de stanca, nise din peretii cladirilor, polite suspendate etc.

Populatie

Populatia care cuibareste in Europa este foarte mare: 4-8,8 milioane de perechi. In ciuda declinului din mai multe tari europene, in perioada 1990-2000, specia a ramas stabila in celelalte tari.

Reproducere

Patru-sase oua sunt depuse intre aprilie si iunie, in functie de areal. Marimea medie a unui ou este de 19x14 mm. Femela cloceste singura ouale timp de 12-14 zile, iar ambii parinti hranesc puii care vor parasi cuibul la 12-20 de zile dupa eclozare. Perechile cresc doua, uneori trei, randuri de pui pe sezon.

Amenintari si masuri de conservare

Specia sufera din pierderea locurilor de cuibarit, datorata dezvoltarii urbane in centrele de oras, acolo unde cuibareste. Masurile de conservare din anumite tari au cuprins de habitate care sa le convina pasarilor pe terase de casa sau de bloc. O mai mare atentie trebuie acordata si locurilor unde se hraneste specia.

Harti jpeg: Harta de distribuție a zonelor de cuibărire bazată pe pătrate ETRS 10Km (Raport Art. 12)

GALERIE POZE SI ILUSTRATII