Expand pic

Ciocănitoare pestriţă mică

Dryobates minor

Relativ Comuna Deschide galerie
Foto: Sebastian Bugariu
Taxonomie

RegnulAnimalia

ClasaAves

OrdinulPiciformes

FamiliaPicidae

GenulDryobates

SpeciaDryobates minor

00:54

Descriere

Traieste in paduri de foioase, parcuri si livezi, unde exista arbori morti pe care sa ii foloseasca la cuibarit. Cea mai mica ciocanitoare europeana, are o lungime a corpului de 14-16.5 cm, anvergura de 24-29 cm si o masa corporala medie de 21 g. Poate fi identificata dupa dungile alb-negre de pe spate si de pe aripi. Crestetul, ceafa si partea superioara a spatelui sunt negre, fruntea obrajii si gatul sunt albe. Masculul are crestetul rosu, iar femela alb. Se hraneste cu insecte si cu larvele lor, dar accepta si nuci sau fructe de arbust in timpul iernii. In salbaticie, traieste intre cinci si zece ani.

Localizare si comportament

Rezident al Europei, raspandit in toate tarile. Specie sedentara, care rareori se muta mai departe de locurile de cuibarit. Nu a fost vazuta deseori sa se hraneasca pe sol, dar se hraneste si cuibareste in coroana copacilor in timpul zilei, iar noaptea sta in scorburi. Extrem de teritoriale in timpul sezonului de imperechere, pot fi auzite cu bat darabana in trunchiuri de copac incepand cu luna martie pentru a-si marca teritoriul si pentru a atrage un partener. Cei doi parinti sapa o gaura in copac drept cuib, cat mai sus, de obicei pe o parte a unei crengi.

Populatie

Populatia care cuibareste in Europa este cuprinsa intre 450.000 si 1,1 milioane de perechi. In ciuda declinului din anumite tari in perioada 1990-2000, populatia a ramas stabila, pe ansamblu.

Reproducere

In aprilie sau mai, femela depune patru-sapte oua cu marimea de 19x15 mm, care sunt clocite de ambii parinti pentru 11-12 zile. Cei doi parteneri au grija de pui pana cand acestia parasesc cuibul, la 18-20 de zile de la eclozare. Scot un singur rand de pui pe an.

Amenintari si masuri de conservare

Declinul speciei a fost pus pe seama pierderii padurilor si a copacilor uscati, de care specia are nevoie pentru cuibarit si hrana. Atunci cand gasesc cuiburi artificiale amplasate cat mai sus in copaci, pasarile le folosesc si pe acestea.

Harti jpeg: Harta de distribuție a zonelor de cuibărire bazată pe pătrate ETRS 10Km (Raport Art. 12)

GALERIE POZE SI ILUSTRATII