Ordinul Passeriformes > Familia Fringillidae > Genul Fringilla > Specia Fringilla montifringilla
Expand pic

Cinteză de iarnă

Fringilla montifringilla

Deschide galerie
Foto: Emil Todorov
Taxonomie

RegnulAnimalia

ClasaAves

OrdinulPasseriformes

FamiliaFringillidae

GenulFringilla

SpeciaFringilla montifringilla

Descriere

Traieste in paduri de mesteacan si de conifere in sezonul de imperechere si in paduri de foioase pe timp de toamna si de iarna. Seamana cu cinteza la marime si forma, are o lungime a corpului de 14-16 cm, o anvergura de 24-26 cm, o masa medie corporala de 24 g. Vara, masculul are capul negru, spate negru-maroniu, aripi si coada negre, umerii portocalii, iar pieptul paleste spre alb catre abdomen si tartita. Pe timp de iarna, capul are culoarea gri-maroniu. Femela are cap maroniu spre negru, iar pieptul este portocaliu palid. Se hraneste cu seminte, fructe de arbusti si insecte. In libertate, traieste in medie trei ani.

Localizare si comportament

Cuibareste in Rusia de nord si in Peninsula Scandinava, dar uneori si mai la sud. Migreaza pentru a ierna in sudul Europei, Africa de Nord, Asia Centrala, sosind pe terenurile de iernat in septembrie, pentru a pleca inapoi in perioada martie-aprilie. Se hraneste in frunzis, vara, iar pe timp de iarna coboara pe sol pentru hrana. Formeaza stoluri de mii de pasari iarna. Atinge maturitatea sexuala la varsta de un an. In ritualul nuptial, masculul canta de pe o pozitie inalta, isi arata aripile cu dungi albe, coada, iar uneori isi ridica si creasta. Uneori face si zboruri joase. Femela construieste cuibul in forma de cupa cu muschi, iarba, fire de par, la inaltime, in conifere. Perechea este monogama pentru un sezon de imperechere. 

Populatie

Populatia care cuibareste in Europa este extrem de mare: 12-22 de milioane de perechi, iar toate populatiile europene au ramas stabile din 1970. La ora actuala, nu exista perechi care sa cuibareasca in Romania. 

Reproducere

Imperecherea incepe in mai-iulie, cand sunt depuse patru-sapte oua, cu marimea de 19x15 mm, care sunt clocite 11-12 zile. Masculul hraneste femela in timp ce ea cloceste ouale. Ambii parinti hranesc puii, care vor parasi cuibul dupa 13-14 zile de la eclozare. Perechile au uneori si doua ponte. 

Amenintari si masuri de conservare

Specia este raspandita bine si stabila ca populatie in habitat. Nu exista la aceasta ora nicio amenintare pentru ea.

GALERIE POZE SI ILUSTRATII