Ordinul Gruiformes > Familia Rallidae > Genul Rallus > Specia Rallus aquaticus
Expand pic

Cârstel de baltă

Rallus aquaticus

Deschide galerie
Foto: Florian Andronache
Taxonomie

RegnulAnimalia

ClasaAves

OrdinulGruiformes

FamiliaRallidae

GenulRallus

SpeciaRallus aquaticus

Descriere

Ocupă zone umede cu ape dulci sau salmastre, stătătoare sau ușor curgătoare cu vegetație densă. Partea de sus a corpului este stacojie cu dungi negre, fața și partea de jos a corpului este gri-albăstruie cu bare albe și negre pe flancuri și subcodalele sunt albe și dungate. Ciocul lung și ochii sunt roșiatici, iar picioarele sunt roz. Sexele sunt similare cu toate că femela este mai mică. Lungimea corpului este de 23-26 cm, anvergura aripilor de 40-43 cm, greutatea medie a corpului de 140 g (mascul) și 110 g (femelă). Se hrănește cu nevertebrate terestre și acvatice, amfibieni mici, pești, păsări și mamifere și uneori material vegetal. Longevitatea maximă cunoscută în libertate este de 8 ani.

Localizare si comportament

Cuibărește pe tot cuprinsul continentului european. Populațiile nordice și estice migrează în sudul Europei și nordul Africii pentru iernare, părăsind teritoriile de cuibărire în septembrie-octombrie revenind în martie-aprilie. Specie retrasă, se hrănește în vegetație densă, dar se poate hrăni în zone deschise atunci când hrana este greu de găsit. Specie diurnă, poate fi auzită și pe timp de noapte în sezonul de cuibărit. Reproducerea începe la vârsta de un an. Împerecherea monogamă durează doar un sezon. Masculii stabilesc o zonă de cuibărit și o prezintă femelei în timp ce își arcuiește aripile, răsfiră coada și poziționează ciocul spre sol. Perechile se cheamă unul pe altul de-a lungul întregului sezon de reproducere pentru întărirea împerecherii. Un singur cuib este construit pe apă.

Populatie

Populația cuibăritoare europeană este mare de 140.000-360.000 de perechi. Unele populații au suferti un declin în perioada 1990-2000 cu toate că în multe regiuni ale Europei specia este stabilă în această perioadă.

Reproducere


Ouăle sunt depuse în lunile martie-iunie în funcție de răspândire. Ambii părinți clocesc 6-11 ouă pentru 19-22 zile cu toate că majoritatea clocirii este efectuată de femelă. Dimensiunea medie a oului este de 36x26 mm. Ambele sexe hrănesc puii, care devin independenți până la dezvoltarea penajului, respectiv la 20-30 zile de la eclozare. Perechile adeseori cresc două generații într-un sezon.

Amenintari si masuri de conservare

Zonele stufizate și habitatele umede sunt amenințate de drenare, dezvoltare urbană și poluare. În plus, populațiile insulare sunt amenințate de introducerea prădătorilor. În unele zone programele de eradicare ale nurcilor și copoilor au adus beneficii speciei, precum și practicile de management al zonelor cu stuf.

Harti jpeg: Harta de distribuție a zonelor de cuibărire bazată pe pătrate ETRS 10Km (Raport Art. 12)

GALERIE POZE SI ILUSTRATII