Expand pic

Brumăriţă de pădure

Prunella modularis

Deschide galerie
Foto: Razvan Zinica
Taxonomie

RegnulAnimalia

ClasaAves

OrdinulPasseriformes

FamiliaPrunellidae

GenulPrunella

SpeciaPrunella modularis

Descriere

Traieste in zone cu arboret dens, in paduri, liziere, parcuri si gradini. Pasare de marimea unui macaleandru. Lungimea corpului este de 13-14,5 cm, anvergura 19-21 cm, masa corporala medie 21 g. Capul si pieptul sunt gri-albastrui, striatii maronii pe spate si in lateral, picioare rozalii. Masculul seamana perfect cu femela. Se hraneste cu nevertebrate, seminte si fructe de arbusti. Longevitatea medie in libertate este de doi ani.

Localizare si comportament

Cuibareste in aproape toata Europa. Populatiile din sudul si din vestul continentului tind sa fie sedentare, dar cele din nord si din est migreaza in bazinul mediteranean si Peninsula Iberica si Orientul Apropiat. Parasesc locurile de cuibarit in lunile septembrie-noiembrie si revin in perioada aprilie-martie. Isi cauta hrana pe sol, ascunse in vegetatie. Devin activi sexual la varsta de un an. In ritualul nuptial, masculii au batai de aripi tipice, pentru a cuceri femela. Femela se reproduce cu mai multi masculi, iar ei toti ajuta la cresterea puilor, aduc hrana si o stocheaza. Cuibul in forma de cupa este ascuns intr-un tufis.

Populatie

Populatia care cuibareste in Europa este foarte mare, intre 12 si 26 de milioane de perechi. In ciuda declinelor din cateva tari europene, in perioada 1990-2000, celelalte populatii au ramas stabile.

Reproducere

Femela depune patru-sapte oua, cu marimea medie de 19x15mm,  pe care le cloceste timp de 12-13 zile. Pleaca ocazional de la cuib pentru a se hrani. Cei doi parinti hranesc puii impreuna, pana cand acestia parasesc cuibul, la 12-14 zile de la eclozare. Intr-un sezon de imperechere, un cuplu poate scoate doua sau trei randuri de oua.

Amenintari si masuri de conservare

Declinul a fost pus pe seama distrugerii habitatului, in urma dezvoltarii oraselor si a schimbarilor din managementul padurilor. Specia este un client frecvent al hranitorilor, iar gradinaritul responsabil le asigura hrana si locuri de cuibarit.

Harti jpeg: Harta de distribuție a zonelor de cuibărire bazată pe pătrate ETRS 10Km (Raport Art. 12)

GALERIE POZE SI ILUSTRATII