Expand pic

Boicuş

Remiz pendulinus

Deschide galerie
Foto: Daniel Petrescu
Taxonomie

RegnulAnimalia

ClasaAves

OrdinulPasseriformes

FamiliaRemizidae

GenulRemiz

SpeciaRemiz pendulinus

Descriere

Cel mai des este intalnit in jurul stufarisurilor de langa lacuri, rauri, estuare si mlastini. Aproape la fel de mare ca un pitigoi albastru, lungimea corpului de 10-12 cm, anvergura de 16-18 cm, masa corporala medie de 10 g. Adultii au capete gri-maronii, cu o masca oculara neagra si penaj castaniu. Coada si aripile sunt maronii-gri, gatul este gri-albicios, iar abdomenul este galben inchis. Masculul si femela seamana foarte bine, dar la femela masca de la ochi este mai lipsita de culoare. Ciocul este ascutit, iar coada este crestata. Se hraneste predominant cu insecte si paianjeni, uneori cu nectar, fructe si seminte. In libertate, longevitatea este si de trei ani.

Localizare si comportament

Cuibareste in zone distincte din centrul si sudul Europei. Populatiile din nordul extrem migreaza iarna in sudul continentului, in tarile mediteraneene, migratia de toamna incepe in august-septembrie, iar pasarile revin la teritoriile de cuibarit in lunile aprilie-mai. Se hranesc in timpul zilei, folosindu-se de ciocul lung pentru a cauta insecte in crapaturile de pe copaci. Masculii construiesc un cuib in forma de para din fibre de plante, lana si panza de paianjen, suspendat de o creang sau in stuf, deseori deasupra apei. Masculii canta pentru a atrage femela, care isi va selecta partenerul in functie de calitatea pe care o are cuibul construit. Il prefera pe cel mai mare, mai spatios. Dupa ce se cupleaza, unul dintre parteneri il va parasi pe celalalt, pentru a gasi o noua pereche. In timpul unui sezon, si masculul si femela pot avea pana la sase parteneri.

Populatie

Populatia cuibaritoare din Europa este mare: 210.000 – 420.000 de perechi. In ciuda declinului din unele tari, in anii 1990-2000, alte populatii, printre care si cea din Romania au ramas stabile.

Reproducere

Cuibaritul incepe la sfarsitul lunii aprilie. Femela depune intre cinci si noua oua pe care le cloceste timp de 13-14 zile, iar puii parasesc cuibul dupa alte 18-24 de zile de la eclozare. Un parinte, fie mascul sau femela, abandoneaza cuibul dupa ce a depus ouale si ii lasa celuilalt toate indatoririle parentale. Femala scoate doua randuri de pui pe an, in timp ce masculul doar unul.

Amenintari si masuri de conservare

Specia beneficiaza de practicile eficiente de management a stufarisului.

Harti jpeg: Harta de distribuție a zonelor de cuibărire bazată pe pătrate ETRS 10Km (Raport Art. 12)

GALERIE POZE SI ILUSTRATII