Expand pic

Auşel cu cap galben

Regulus regulus

Deschide galerie
Foto: Kiss Arnold
Taxonomie

RegnulAnimalia

ClasaAves

OrdinulPasseriformes

FamiliaRegulidae

GenulRegulus

SpeciaRegulus regulus

Descriere

Cuibareste in paduri de conifere si foioase, in special in zonele unde gaseste pini, dar in timpul iernii ajunge si in parcuri si gradini. Este cea mai mica pasare din Romania si din Europa, lungime a corpului de 9-10 cm, anvergura de 16-18 cm, masa corporala de 4,5-7 g. Partile superioare sunt de culoare oliv-verzui, cu abdomenul galben pal. Masculul are o coroana de culoare galben-portocaliu intens, marginita cu dungi negre, in timp ce coroana femelei este portocalie cu negru. Aripile sunt inchise la culoare, cu doua dungi albe, ochii negri inconjurati de un cerc albicios, iar ciocul subtire si ascutit este negru. Se hraneste cu insecte mici, paianjeni si iarna chiar si cu seminte. In libertate, traieste pana la doi ani.

Localizare si comportament

Poate fi intalnit in aproape toata Europa. Doar populatiile din nordul extrem si est migreaza in sud in iernile foarte geroase. Parasesc locurile de cuibarit in septembrie-octombrie si se intorc in urmatorul an in lunile martie-mai. Specie diurna, se hraneste din frunzisul copacilor, iar uneori, in timpul iernii, chiar si de pe sol. Atinge maturitatea sexuala la varsta de un an. Masculii isi apara teritoriul cantand, incearca sa indeparteze si alte specii si alti masculi din propria specie. Pentru a atrage femelele, isi apleaca usor capul, pentru a li se vedea coroana galbena de pe crestet. Copacii inalti pot include chiar si mai multe teritorii pentru auselul cu cap galben, unul deasupra altuia. Perechile formate sunt monogame si ambii parteneri construiesc un cuib in forma de cupa, din muschi, panze de paianjen si crengute mici, suspendat pe o creanga solida.

Populatie

Populatia care cuibareste in Europa este extrem de mare: 19-35 de milioane de perechi. In ciuda declinului din unele tari, in anii 1990-2000, populatiile cheie din celelalte state au ramas stabile.

Reproducere

Cuibaritul incepe in lunile aprilie-mai. Femela cloceste intre 7 si 12 oua cu marimea de 14x10 mm in size, timp de 15-17 zile. Cei doi parinti hranesc puii, care parasesc cuibul la 17-22 de zile de la eclozare. Masculul ii va hrani pe acestia in timp ce femela va cloci al doilea rand de oua al sezonului. Scot doua randuri de pui pe an.

Amenintari si masuri de conservare

Singura amenintare reala pentru aceasta specie este una naturala. Sunt extrem de afectati de frig, iar in timpul iernilor extreme numarul de pasari scade abrupt. Oricum, isi revin repede.

Harti jpeg: Harta de distribuție a zonelor de cuibărire bazată pe pătrate ETRS 10Km (Raport Art. 12)

GALERIE POZE SI ILUSTRATII