Ordinul Passeriformes > Familia Corvidae > Genul Nucifraga > Specia Nucifraga caryocatactes
Expand pic

Alunar

Nucifraga caryocatactes

Deschide galerie
Foto: Florian Andronache
Taxonomie

RegnulAnimalia

ClasaAves

OrdinulPasseriformes

FamiliaCorvidae

GenulNucifraga

SpeciaNucifraga caryocatactes

Descriere

Poate fi intalnit in padurile de conifere de la altitudine mare, in special si in zonele cu aluni. Putin mai mare decat o gaita, are o lungime a corpului de 32-35 cm, anvergura de 49-53 cm, masa corporala medie de 160 g. Penajul este de culoare negru-maroniu, cu multe striatii albe, mai putin pe partea superioara a aripilor si a cozii, care sunt negre cu luciri verzui. Partea de final a cozii este de culoare alba. Ciocul este lung, inchis la culoare si ascutit. Masculul si femela seamana extrem de bine intre ei. Se hraneste predominant cu seminte de conifere si cu alune, dar nu refuza insectele, frcutele de arbusti, pasari mici si ouale acestora. In salbaticie poate trai pana la opt ani.

Localizare si comportament

Prefera zona boreala si muntii din centrul si sud-estul Europei. In general, nu este o specie migratoare, dar populatiile siberiene se muta in sudul continentului cand nu gasesc hrana de ajuns. Ciocul puternic ii permite acestei specii sa crape coaja alunelor si deseori isi ingroapa hrana pentru a avea provizii de iarna. Atinge maturitatea sexuala la varsta de un an. Formeaza o pereche stabila, monogama, izolata, care ramane impreuna toata viata. In sezonul de imperechere se cheama cu sunete unul pe altul pentru a-si intari relatia. Perechile stau impreuna tot anul, dar de multe ori, iarna, se aduna in stoluri. Cuibul e construit cu licheni si crengute, iarba, par si pene, construit la nivel inalt intr-un conifer.

Populatie

Populatia cuibaritoare din Europa este mare, in jur de 400.000-860.000 de perechi si a ramas stabila. 

Reproducere

Sezonul de cuibarit incepe in martie-aprilie. Depun intre doua si cinci oua, cu marimea de 34x25 mm, care sunt clocite de ambii parinti pentru 18-19 zile. Ambii parteneri hranesc puii care vor parasi cuibul la 24-25 de zile dupa eclozare. Puii mai stau inca trei luni alaturi de parinti, pe care ii imita ca sa invete sa se descurce singuri cand este vorba de hranire. Parintii scot un singur rand de pui pe an

Amenintari si masuri de conservare

Principala amenintare la adresa acestei specii este distrugerea padurilor de conifere de catre industria lemnului. Pentru a i se asigura o inmultire suficienta, este nevoie de asigurarea habitatului.

Harti jpeg: Harta de distribuție a zonelor de cuibărire bazată pe pătrate ETRS 10Km (Raport Art. 12)

GALERIE POZE SI ILUSTRATII