Expand pic

Acvilă porumbacă

Aquila fasciata

Deschide galerie
Foto: Sebastian Bugariu
Taxonomie

RegnulAnimalia

ClasaAves

OrdinulFalconiformes

FamiliaAccipitridae

GenulAquila

SpeciaAquila fasciata

Descriere

Poate fi intalnita in zone de altitudine medie spre joasa, unde se gaseste vegetatie pitica. Deseori in zone impadurite cu luminisuri, pajisti, stancarii sau zone cu tufisuri. Lungimea corpului este de 55–65 cm, anvergura de 150-180 cm, masa corporala medie de 2100 g. Partile superioare sunt de culoare maroniu inchisa, iar cele inferioare sunt albe cu dungi  negre. Aripile sunt scurte si rotunhite, iar coada este lunga, cu o banda neagra terminala. Se hraneste cu mamifere de marime medie si cu pasari, iar ocazional si cu reptile. In captivitate, a trait si 20 de ani.

Localizare si comportament

Rezidenta in sudul Europei, specie sedentara. Este o specie diurna si un vanator foarte agil, care fie tasneste din ascunzis pentru a prinde prada, fie o urmareste de sus si plonjeaza spre ea. Atinge maturitatea sexuala la varsta de trei sau de patru ani. Perechile monogame raman impreuna toata viata si de obicei stau in apropierea cuibului tot anul. Cei doi fie repara cuibul vechi, fie construiesc unul nou in acelasi teritoriu, in fiecare iarna. In tot acest timp are loc un ritual nuptial aerian, in care isi paseaza bete unul altuia, in zbor. Perechile sunt extrem de teritoriale si isi vor apara cu agresivitate locul de cuibarit in sezonul de imperechere. De obicei, cuibul mare, din bete, este situat pe o fateta de stanca.

Populatie

Populatia care cuibareste in Europa este mica, de aproximativ 920 – 1100 de perechi. A existat un declin substantial in perioada 1970-1990, care a continuat in Spania pana in 1990-2000. Nu exista perechi care sa cuibareasca in Romania.

Reproducere

Unul-trei oua sunt depuse intre ianuarie si martie si sunt clocite de femela pentru 37-40 de zile. Puii parasesc cuibul dupa 50-55 de zile de la eclozare, dar raman in teritoriul parintilor pentru inca 12-16 saptamani, ca apoi sa devina independenti. Perechile au o ponta pe an.

Amenintari si masuri de conservare

Specia este amenintata de persecutie din partea omului, electrocutare in liniile de inalta tensiune, distrugerea habitatului si deranjarea cuiburilor in perioada de imperechere de catre turisti. O aplicare mult mai stricta a regulilor de vanatoare, modificarea liniilor de inalta tensiune si o mai mare protectie a zonelor de cuibarit sunt toate necesare pentru ca populatia europeana sa creasca.

GALERIE POZE SI ILUSTRATII